Už na první pohled je jasné, že tenhle keř není obyčejný. Má krásné košaté větve, úzké zelené listy a květy, které září barvami jako korálky. Můžete si vybrat, jaké barvě dáte přednost. Nejčastěji oleandr mívá bílé, růžové či žluté květy. Původně keř pochází z Číny, konkrétně z provincie Jün-nan a právě zdejší přírodní podmínky předurčily jeho nároky. Co tedy tenhle "fešák" ke svému životu potřebuje?

Na videu se dozvíte, jak správně zasadit oleandr:

Zdroj: Youtube

Velké stěhování

Oleandr miluje slunce, ale nesnáší průvan. Proto ho vždycky umístěte na stanoviště, kde se bude moci nerušeně vyhřívat. Zhruba jednou za 2 - 3 roky keř přesaďte do větší nádoby, aby se mohl rozvíjet a čerpat energii z nového prostředí. Jak na to?

Oleandr vyjměte z květináče. Kořeny očistěte a zkraťte na polovinu a připravte si vhodnou nádobu pro vašeho „zeleného parťáka“. S místem určitě nešetřete a třeba pro takový metrový oleandr najděte nádobu, která má průměr alespoň 30 centimetrů. A pak už se pusťte do sázení. Dno květináče vysypte drenáží. Poté použijte kupovaný substrát nebo si můžete namíchat vlastní směs. Stačí, když dáte smícháte 2 díly běžné zahradní hlíny, 1 díl listovky, 1 díl kompostu (nebo zetlelého hnoje) a můžete začít přesazovat!

Opatrná zálivka

Květináč s oleandrem pak umístěte na světlé a teplé místo. Když totiž nemá oleandr dost světla, začne shazovat listy a pak docela dlouho trvá, než se holé větve zaplní novými. Pokud můžete, zalévejte keř výhradně dešťovou vodou. Oleandr je totiž extrémně citlivý na zálivku a třeba takovou tvrdou vodu (často ze studny), vyloženě nesnáší. Zapomněli jste mu dát dostatek vláhy? Pak se opět můžete rozloučit se zelenými listy, které „naštvaný keř“ na protest při velké žízni okamžitě setřese. Holé větve nenechávejte na pospas slunci a větru a raději je zkraťte. Žíznivý oleandr pak dejte na chvíli do stínu a zalévejte ho odstátou vodou tak dlouho, dokud nechytne „druhý dech“.

Opatření proti škůdcům

Stalo se vám, že oleandr nevykvetl? Zřejmě jste ve své péči na něco zapomněli. Příčinou ale mohou být i škůdci a choroby. Největším nepřítelem těchto keřů bývá čerň (vytváří na listech tmavé fleky, vypadají jako kdyby byly posypané sazemi). Problémem ale bývají i houby (plísně), mšice, puklice a svilušky. Častým defektem jsou i zkroucené listy a na nich zvláštní pupeny. V takovém případě je nutné odstranit zasaženou část rostliny a zbytek zdravého oleandru postříkat vhodnými insekticidy. Dobré jsou třeba nikotinoidy Calypso, Actara, Mospilan.

Pozor, jed!

Přestože oleandr patří mezi nádherné keře, skrývá velké nebezpečí. Je prudce jedovatý! Dospělému stačí pozřít dva, dítěti jeden list a smrt nastává téměř okamžitě. Zajímavé je, že velice nebezpečný může být i med, který včely vyrobily z květů oleandru. Obsahuje totiž látky jako glykosidy oleandrin a neriin, které zvyšují tonus srdeční svaloviny, vyvolávají zvracení, horečku, závratě, křeč a srdeční aritmii. Proto pokud máte malé děti nebo zvířata, zvažte, jestli pro vás je tento keř na zahradě nutný.

Související články

Zdroje: www.ceskestavby.cz, www.youtube.com