Zdroje: www.nkz.cz, www.gardeningknowhow.com, www.magazinzahrada.cz

Krásné oleandry jsou ty kvetoucí

Pokud pěstujete v našich podmínkách teplomilné oleandry, určitě je to také proto, že se chcete těšit jejich krásnými květy. Oleandry jsou zdobné i zelenými či panašovanými podlouhlými lístky, nicméně růžové, žluté, bíle, lososové i červené květy jsou vždy krásnou připomínkou letních dovolených a návštěv jižních zemí. Jen kvetoucí oleandr se však předvede ve své plné kráse. Co je pro oleandry nezbytně nutné, aby kvetly?

Chyby s oleandry vás ochudí o krásné květy

Jak jistě dobře víte, oleandrům se báječně daří i ve velmi horkém počasí, kde mají dostatek vláhy, ať už od přírody, anebo díky zalévání. Bez slunce a dostatku vláhy se jim nedaří, trsy začnou prosychat od středu a postupně vadne celá rostlina. Vzkřísit oleandr bývá možné, ale většinou pěstitel přijde o velkou část rostliny. Na zbylých výhonech pak rostlina začne za pár týdnů obrážet a opět se rozroste.

Když nekvete, pomožte mu!

Oleandr je vlastně nenáročná rostlina, která však přesazením do květináče ztrácí možnost dobře zacházet s vláhou. Rostlina potřebuje pravidelnou a vydatnou zálivku. Dobře se oleandru bude dařit v květináči s propustnou, ale výživnou půdou. Pod květináčem však můžete nechat misku a stále doplňovat vodou.

Slunce je pro kvetení zásadní

Zcela zásadní je pro oleandry slunce. Dostatek oslunění je především pro kvetení alfou i omegou. Oleandr vystavte přímému slunci, pokud možno po celý den, tedy na maximální možnou dobu. Jako minimum se udává 6 až 8 hodin. Rostlina poroste i mírně zastíněná. Stín toleruje, nicméně je to pro rostlinu přítěž. Dovolte oleandrům ta největší horka a výsluní, vyhovuje jim to a dobře rostou i kvetou.

Jak hnojit oleandr?

Kvetení podpoříte také hnojivem, ideální poměr minerálů je 10-30-20 až 0-52-30. Nepoužívejte však taková hnojiva příliš často. Oleandry u nás vykvétají na začátku léta. Proto použijte hnojivo před dobou kvetení v květnu či červnu a znovu ještě jednou během léta.

Chraňte květy před vodou

Květy nekropte. Může je pomlátit i déšť. Uvadající květy můžete odstranit, ale nezbavujte se částí výhonu, nové květy se budou tvořit nad uvadlými.

Řez oleandru

V případě, že mají oleandry slunce i vody dost, ale v létě nevykvetly, pak můžete podpořit vitálnost seříznutím rostliny, a to až na polovinu. Takový řez se však hodí až zpočátku podzimu. Oleandry tak budou mít čas nasadit nové výhony, na kterých následující rok opět pokvetou.

Související články