Ovíjivá (například fazole či povíjnice) se kolem opory obtočí celým stonkem. Postačí proto jednoduchá tyčka.

Úponkaté popínavky, kterých je většina, se opory chytají tenkými úponky jako ručkama. Potřebují oporu typu mřížky, na které se obvykle i pěkně větví. Některé popínavé dřeviny, například růže, se jen opírají celým tělem. Na oporu je musíte navést, a pokud je řidší, nadále je k ní i vyvazovat.

Treláže

Mohou být vytvořeny z latí, trámků i kulatiny. Kombinovat je lze i s dráty či provázky. Ke zdi je ukotvíte vruty, v prostoru poslouží přibité na sloupcích. Mohou tvořit i stěnu pergoly. U zdi je může nahradit drát protažený očky, které do ní ukotvíte. Popínavé dřeviny, jež časem mohutní, vyžadují treláž bytelnou. Naopak lehkým letničkám postačí křehčí opora.

Loubí

Oblíbená jsou především pro popínavé růže a plaménky, ale pnout se po nich mohou jakékoli úponkaté i ovíjivé liány. Vytvoří působivou živou bránu, poskytnou stín. Můžete je zakoupit již hotové, obvykle celokovové, nebo sestavit jako stavebnici z jednotlivých tyček. Kutilové je vyrobí i ze dřeva, větví, proutí.

Tyčky

Ovíjivým liánám postačí laťky, bambusové tyčky, vrbové či lískové pruty, které jednoduše zapíchnete do země. Stabilitu pojistíte, když konce více opor nahoře svážete k sobě. Vznikne tak tvar stanu ve tvaru A nebo týpí.

Spirály

Rovné laťkové opory poslouží i pro rajčata, musíte je k nim však vyvazovat. Pokud využijete kovové spirály, stačí rostlinu navést a pak už se ovíjí sama. Výhodné jsou spirály delší.

Sítě a mřížky

Speciální sítě jako opory se prodávají především pro okurky. Prospívají lépe, než když je necháte plazit po zemi. Oporu užijete i pro hrášek nebo pro podepření křehkých paprik. Můžete ji sami vytvořit z tyček a provázků či drátů nebo z proutí.

Zdi

Přeborníkům ve šplhu postačí pouhá zeď. Břečťan a přísavník trojcípý se přísavnými destičkami přichytí jakékoli zdi. Přísavník pěticípý šplhá pomocí úponků, ovšem i jemu postačí zeď, pokud má hrubou omítku. Tyto vděčné popínavky pak poslouží jako opora i pro další, třebas plamének či zimolez.

Ploty

Klasický drátěný plot není žádný krasavec. Je však ideální oporou pro popínavky, především jednoleté, které ho promění v pohledný prvek zahrady. Skvělou oporu pro úponkaté liány poskytne i králičí pletivo. Můžete ho připevnit na zdi, ovinout jím sloupky, natáhnout je mezi nimi.

Podpory

Mnohé trvalky nejsou popínavé, ale vysoké, a pokud přijde vítr, může je porazit. Pomůže jednoduchá opora z provázku nebo laťky, kterou uchytíte ke dvěma v půdě ukotveným kůlům. Nebo ke každé zapíchněte pár proutků, nejlépe rozvětvených. Takové poskytnou oporu také nižším lehkým popínavkám, například hrachorům nebo hrášku. Bytelnější opory z kůlů a drátů poslouží i k podepření maliníků či ostružiníků.

Zdroj: Časopis Receptář