Zástupci čeledi orchidejovitých často trpí hnilobou listů i jádra, a samozřejmě trpí také jejich kořeny. Rostlina hnije a pomalu umírá pod rukou nevědoucího pěstitele, který si myslí, že vše dělá dobře. U péče o orchideje je nutné dodržovat jistá pravidla a osvojit si jisté znalosti.

Nedostatek jódu

Příčinou nedostatku jódu u rostlin je nejčastěji jeho nedostatečný obsah v půdě. To je patrné zejména v rašelinných a podzolových půdách, tedy v příliš kyselém prostředí, kde jód okamžitě proniká do spodních vrstev země a stává se pro rostliny nedostupným.

Nedostatek jódu se u orchidejí většinou pozná na první pohled. Vypadají slabé a špatně tvarované, mají málo květů a ani jejich barva není tak sytá. Často rychle hnijí a jsou napadány škůdci a dalšími nemocemi. Někdy se tyto příznaky shodují s příznaky chorob rostlin, jejich vymrznutím nebo působením škodlivé flóry, což ale poznáme zejména u venkovních rostlin. Odpovědí je – bez ohledu na květinu či plodinu – vždy jód.

V hlavní roli jód

Jód je vynikající antiseptikum, kterým jsme si od dětství mazali rozbitá kolena a další mělké rány na těle. Dezinfekční vlastnosti jódu jsou však zcela univerzální, takže je lze úspěšně využít nejen pro lékařské účely, ale i v běžném životě. I naše rostliny, orchideje nevyjímaje, využívají jód jako hnojivo, dezinfekční prostředek a insekticid.

Když listy uhnijí a střed krčku a stonek vypadají zdravě, jádro orchideje je stále nedotčené. Pokud na stonku neuvadl alespoň jeden list, je růstový bod stále živý a stále existuje šance na záchranu rostliny. Pokud má orchidej uhnilé listy, je nutné použít fungicidy, které hubí houby. A právě tady přichází ke slovu jód.

Pokud listy orchideje pouze hnijí, znamená to, že onemocnění je stále v počátečním stádiu. I proto je tedy přijatelné použít lidové prostředky. Tím nejúčinnějším je roztok jódu.

Jak na něj:

Smícháme 5 kapek jódu a 5 l vody. Přidáme česnekovou tinkturu, neboli 100 g česnekových slupek vyluhovaných po dobu 12 až 24 hodin v 10 l vody.

K přípravě účinného roztoku se používá jód zředěný vodou v poměru 1 kapka na 3 litry vody. Pro výživu sazenic orchidejí bude stačit jednorázové zalití mladých rostlin u samého kořene. Jód stimuluje aktivnější klíčení výsadbového materiálu a sazenice se objevují rychleji.

Jaký je benefit jódu pro orchidej?

Jód se podílí na syntéze, metabolismu vody a dusíku, účastní se i dýchání rostlin, je přírodním antiseptikem a působí proti většině virů, bakterií a hub, které ohrožují normální vývoj rostlin.

Také orychideje nutně potřebují udržovat potřebnou hladinu jódu, a to zejména v období tvorby pupenů a nasazování na květ. Jód je tedy důležitým prvkem nejen pro lidi, ale i pro naše orchideje.

Zdroje:

burea-uinsurance.com, houseplantspro.com