Krásky z džungle

Phalaenopsis jsou v domácnostech nejčastěji pěstované orchideje. Přirozeně se vyskytují v oblastech tropické Asie, Číny, Indie, Nepálu, Indonésie, Nové Guinee a severovýchodní Austrálie. Rostou na kmenech a větvích stromů. Proto jsou jejich kořeny uzpůsobené k přichycení k podkladu. Právě jejich specifický původ a vzhled vyžaduje jiné zacházení, než jsme u většiny pokojovek zvyklí. V mírném pásu jsou naše obydlí chladnější a sušší než je jejich domovina. Se suchým vzduchem ale pomůže moderní vychytávka. Mrazák nebo ledovač.

Orchideje a kostky ledu

V přírodě rostou phalaenopsis v teplých džunglích. Proč by měly ocenit zmrzlou ledovou vodu? Tuto otázku si položili i vědci a v září roku 2017 publikovali článek, v němž popsali svůj experiment s kostkami ledu a oblíbenými orchidejemi. Zjistili, že „zavlažování pomocí kostek ledu nemělo žádné nepříznivé účinky na kvalitu nebo životnost vystavených orchidejí Phalaenopsis rostoucích v kůře, což dokazuje, že kostky ledu jsou životaschopnou metodou zavlažování těchto tropických pokojových rostlin."

Příjem vody

Orchideje jsou citlivé na množství vody, které se jim dostává. Pokud v ní dlouho stojí, kořeny uhnívají. Ruku na srdce, mnohým z nás se již asi stalo, že jsme rostliny postavili do napuštěné vany a vzpomněli si na ně až večer. Zavlažování kostkami ledu tyto nehody eliminuje. Zmrzlá voda se navíc rozpouští pomalu a květina si tak vodu bere postupně.

Zvlhčení vzduchu

Kostka ledu dokáže výrazně zvlhčit okolní prostředí rostliny. A to se orchideji, která obvykle roste ve vlhké džungli v korunách stromů, líbí. Především v létě, kdy na ulicích vzduch doslova „stojí" a slunce praží do oken.

Chladnější místo

Díky svému původu potřebují orchideje určité teplotní výkyvy. Přes den ocení teplo a nepřímé sluneční záření. V noci zase chlad. I tady pomohou kostky ledu. Nemusíte se však bát, že zamrznutá voda kořeny příliš ochladí. V experimentu byla nejnižší teplota v kůře zavlažované kostkami 11 °C, na kořenech přibližně 4 °C. Kostky však k orchidejím nedávejte každý večer. Doporučované zavlažování je jednou týdně třemi kostkami ledu. Rostlina se vám odmění dlouhým a bujným kvetením.

Zdroj:

https://www.researchgate.net/publication/320390274_Ice_Cube_Irrigation_of_Potted_Phalaenopsis_Orchids_in_Bark_Media_Does_Not_Decrease_Display_Life

https://www.southernliving.com/garden/indoors/water-houseplants-ice-cubes

https://prosvet.cz/pestujete-orchidej-tak-k-ni-do-kvetinace-pridavejte-vzdy-kostku-ledu-proc-to-udelat-a-cemu-to-pomuze-budete-prekvapeni-na-co-vse-ma-kostka-vliv/

https://www.gardenmyths.com/watering-orchids-with-ice-cubes/