Předem je třeba připomenout, že u zdravých a pěkně kvetoucích orchidejí se řez kořenů rozhodně nedoporučuje. Pokud ale orchidejka skomírá, tváří se nešťastně a je na umření, v kořenech se může skrývat vážný problém. Mohou být buď uschlé, nebo naopak postižené hnilobou. A v takovém případě musejí pryč.

Proč se orchideji nedaří?

K oběma situacím často dochází zejména v panelákových bytech během zimy, kdy je zapnuté ústřední topení a orchideje kolem sebe nemají dostatek vzdušné vlhkosti. Pokud rostliny necháte stát ve vodě v dobré víře, že tak určitě neuschnou, docílíte jiného nechtěného efektu, a totiž zahnívání.

Zalévejte proto přiměřeně a chybějící vlhkost vzduchu doplňte mlžením nebo miskou s mokrými oblázky vedle květináče. Zálivku a mlžení je vhodné provádět ráno, aby orchidej nešla "spát" navlhlá, když se v bytě v noci trochu ochladí.

Protože jsou orchideje háklivé na chlór a vápník, zalévejte zásadně měkkou vodou - odstátou, převařenou nebo úplně nejlépe dešťovou. Dodržování těchto základních zásad zaručí, že se u vás bude květinám líbit.

Jak orchidej zachránit

Když se už stane, že orchidej nechce kvést a viditelně se necítí dobře, zkuste ji přesadit, přičemž zkontrolujte kořeny. Ačkoli zřejmě používáte průhledné květináče a kořeny kolem dokola vypadají zdravě, ty střední mohou být uhnilé.

Hnědé a zčernalé či naopak suché kořínky odstraňte sterilizovanými nůžkami a rány ošetřete aktivním uhlím, jež působí jako dezinfekce. Rostlinu pak přesaďte do čerstvého substrátu.

Zdroj: Youtube

Jestliže rostlina zdravé kořínky zcela postrádá, přistupte k "brutálnímu" kroku a zastřihněte je všechny jako pěstitelka ve videu. Ponechte jen pěkné, šedozelené části. V čerstvém substrátu s vrstvičkou aktivního uhlí by se měly zase zmátořit a nabrat sílu. Orchidej díky tomuto radikálnímu kroku omládne a nasadí nové květy.

Zdroj: youtu.be/s4oq40gXtJY, www.gardeningknowhow.com