Vykvetou zachráněné orchideje?

Pročetla jsem na internetu několik článků, ale stále si nejsem jistá správností pěstování svých dvou orchideí. Druh neznám, uveden nebyl... Koupila jsem je koncem loňského léta v totální slevě, každá stála asi 60 Kč. Byly zubožené, měly žluté měkké listy a už pomalu odkvétaly. Doma jsem je ihned vyklopila z květináče, očistila uhnilé kořeny, znovu zasadila, nechala proschnout a pak cca jednou týdně zalévala. Květy odkvetly, takže jsem květní stonek ustřihla, bohužel jsem si nezjistila, že ho nemám stříhat celý... Listy časem krásně ztvrdly, každé vyrostl i jeden nový list a přibyly i kořeny.

V současné době obě rostliny stojí u jižního okna, občas trochu na sluníčku, téměř je nerosím a zalévám nepravidelně. Zdá se, že zatím moji péči přežívají, už si ale začínám zvykat, že se o ně mám starat. :) Takže bych postoupila k dalšímu kroku. Vykvetou? Mohu tomu nějak pomoci, když jsem ustřihla stonek až u rostliny? Zatím nic nenasvědčuje tomu, že by letos chtěly kvést...

Blahopřeji ke vzkříšení téměř odepsaných rostlin:). Protože Phalaenopsis je druh nejčastěji prodávaný na nejrůznějších místech, již i v hypermarketech a podobně, mohlo by se jednat o tuto orchidej. Je teplomilná, takže poloha na okenním parapetu v bytě jí jak je vidět prospěla. Ale pozor, pokud jde o jižně orientované okno, mohlo by nyní sílící sluníčko listy poškodit. Orchidejím svědčí světlo, ale rozptýlené, přímé sluneční paprsky jim spíše škodí.

Rosení by jim, zvláště pokud je vzduch suchý, prospělo. Ale to, že je občas zapomínáte zalévat, je naopak dobře. Přelévání epifytických orchidejí je nejběžnější chybou při pěstování. Jenže ony v přírodě nekoření v zemi, ale rostou na větvích stromů, kde jejich kořeny chytají okolní vlhkost, občas dostanou spršku deště, ale pak zase oschnou. A stejný režim potřebují, i když jsou zasazené ve vzdušném substrátu. Prolít měkkou vodou, poté nechat vyschnout, a až poté znovu zalít. Nejednoduší je celý květináč na několik minut ponořit do kbelíku s vodou a pak nechat okapat – obvykle jednou týdně, ale záleží i na teplotě. Aby vykvetly, zkuste svým orchidejím dopřát i hnojivo – na pokojové rostliny bez vápníku, nebo speciální pro orchideje. Je lepší hnojit častěji a v malých dávkách.

  • Ustřižení stvolu až u báze není žádnou fatální chybou, orchidej může bez problémů vytvořit květní stvol zcela nový.
  • Kvetení také podpoří snížení teploty o 5°C na jeden měsíc během zimy, což můžete vyzkoušet třeba příští rok.

Ustřižený květní stvol

Po odkvětu orchideje rodu Phalaenopsis jsem uštípla stonky asi jen jedno očko od báze rostliny, což byla asi první chyba. Potom jsem zjistila, že na stonku raší postranní poupě květu. Jak naložit s ustřiženým stonkem. Jak jej lze zakořenit? Postačí třeba jen průhledná sklenka s měkkou vodou? Ráda bych stonky zachovala, ale asi se mi už nepodaří z nich něco vypěstovat.

Pokud poupě zůstalo na odstřižené části stvolu, možná by mohlo ve skleničce s měkkou vodou, jak píšete, a stopovým množstvím hnojiva, dokvést – záleží na stadiu, ve kterém se nacházelo. Jinak ale ustřižení stonku příliš nízko není žádné neštěstí (i když běžně je lepší ponechat pět oček), pokud se rostlina bude mít dobře, vyraší květní stvoly nové. Jinak ze stvolu lze novou orchidej vypěstovat pouze v případě, že na něm, ještě ve spojení s mateřskou rostlinou, vyraší dceřiná odnož zvaná keiky. To se ale stává poměrně vzácně. Množení orchidejí je jinak docela obtížné, řízkováním lze množit úspěšně jen druhy, které mají pahlízy.

Phalaenopsis nechce kvést

Mám několik orchidejí Phalenopsis a už nevím co jim mám dát, aby se jim dařilo. Mám je postavené na kaminkách s vodou, přes den je rosím. Mám je na vychodním okně, teda ted už i na jižním 1,5 m od okna. Nerostou mi ani kořeny vzdušné, ani listy, ani nekvetou. Teplota tak kolem 17 stupňů a vllhkost tak 60 až 70 %.

Pokud se jedná o teplomilné orchideje, které jsou u nás prodávané běžněji (například Phalaenopsis), je pro ně 17 °C hraniční teplota. Vyloženě jim neškodí, ale spíše při ní odpočívají a jak píšete, nerostou ani nekvetou. Tato teplota je po určité období, většinou zimní, dokonce vhodná, přiměje je ke kvetení, ale pouze, pokud se po čase zvýší. Pokud máte možnost, zkuste orchidejím přitopit - alespoň na 18 °C, nejlépe 20-24 °C. Zároveň začněte přihnojovat hnojivem pro orchideje. Mělo by je to pobídnout k životu.

Jak přimět orchideje, aby kvetly?

Mám 8 orchidejí různých druhů sama nevím jakých. Mám je postupně do pět let i jednu kterou mám teprve půl roku. U nejmladší odkvétají květy a obávám se,že někde dělám chybu. Ponevadž starší orchideje mi už znovu nikdy nekvetly. Jsou v plastovém květináči a ještě vložené do květináče ozdobných určených pro orchideje na dně jsou kamínky. U pěti leté orchideje odpadaly listy a nyní má pouze dva listy a holý stonek.Ted jsem narazila na letnění ale obávám se, že je již pozdě je dávat ven. Kde dělám chybu, že již znovu nekvetou?

Důvodů, proč se orchidejím nedaří, může být mnoho – nevyhovující stanoviště (potřebují rozptýlené světlo) vlhkost vzduchu, teplota (některé druhy potřebují zimní odpočinek v chladnějších podmínkách, aby vykvetly znovu) … Častým problémem bývá zálivka, ale kdybyste zalévala opravdu špatně, orchideje by Vám jistě nevydržely tolik let. Důležitá je ale také kvalita vody. Pokud nevíte, o jaký druh orchidejí se jedná, je situace sice trošku složitější, ale pro správnou péči stačí poznat především to, zda se jedná o orchidej epifytickou či zemní.

Epifytické poznáte podle toho, že se, zvláště po více letech, bude z květináče na povrch drát spousta vzdušných kořenů, silných a dužnatých, které na světle i zezelenají. Epifyty se pěstují i prodávají častěji, nežli zemní orchideje.

Problémem u starších rostlin by také mohlo být vyčerpání. Orchideje se sice nemají přesazovat často, ale jednou za tři roky ano. A především potřebují pravidelně přihnojovat, od jara do podzimu (a pokud byly podvyživené, tak mírně i přes zimu), nejlépe speciálními hnojivy pro orchideje. Můžete je v přiměřených dávkách (podle návodu, nikdy ne více) přidávat do zálivky, nebo i v malé koncentraci do rozprašovače, kterým následně orosíte celou rostlinu. Hnojení na listy a kořeny vyčnívající ze substrátu rostlinu obvykle rychle vzpruží, pokud trpěla nedostatkem živin. Přeji hodně štěstí při ozdravování rostlin!