obrázek z archivu ireceptar.cz

Osení ještě stihnete – z pšenice, ječmene, pohanky či řeřichy

Živá jarní zeleň vnese do svátečního interiéru velikonoční náladu, jako žádná jiná dekorace. Rašící výhonky jsou symbolem nových začátků…

Když mu dopřejete dostatek světla a tepla, vzrostlé a pěkně zelené bude do týdne. Klíčení urychlíte tak, že semena před vysetím namočíte na den až dva do vlažné vody, kterou několikrát vyměníte. Odplaví se tak rychleji inhibitory klíčení. Podobně i zvýšená teplota klíčení a růst urychlí, chlad jej naopak pozdrží.

 

Osení je dekorací samo o soběOsení je dekorací samo o soběAutor: Shutetrstock.com / Boumen Japet

Pšenice, ječmen, žito, oves i pohanka

Na jarní osení můžete vysít obilky běžné pšenice seté, ale třeba i pšenice špaldy, jejíž semena se dnes běžně prodávají v obchodech se zdravou výživou. Zrna tohoto starého a dnes znovuobjeveného druhu pluchaté pšenice mají vyšší obsah bílkovin, vitaminů, minerálů i prospěšných aminokyselin než zrna pšenice seté, a chutnají po oříškách. Naklíčená pšenice je totiž dobrá i k jídlu.

Kromě pšenice je oblíbený také ječmen. Někdy se prodává ve směsi společně s pšenicí (semena pro osení produkují i mnohé semenářské firmy, obilí lze také zakoupit v chovatelských potřebách).

Živou zeleň nic nenahradíŽivou zeleň nic nenahradíAutor: Shutterstock.com / Denis Tabler

Nechat vyklíčit, vyrůst a zazelenat můžete i žito, které má po naklíčení ještě lepší chuť nežli pšenice, oves, obilí starých Slovanů, nebo pohanku, tu však pouze neloupanou a tepelně neopracovanou. Vyzkoušet lze i kukuřici, hořčici, vojtěšku, pískavici, slunečnici, koriandr, fenykl… všechna semena budou na světle tvořit zelené výhonky. V malých mističkách vedle sebe mohou vytvořit pestrou podívanou.

Jak a do čeho obilí či jiná semena vysít? Postup naleznete v článku Jak si vypěstovat svěže zelené osení?

Rychlá řeřicha

Štiplavá chuť jemných výhonků řeřichy je výtečná na chlebu, k vajíčkům i v salátech. Řeřicha klíčí velmi rychle a její sytě zelené výhonky rostou jako o závod. Poslouží nejen v kuchyni, ale i jako nižší, ale rychlá náhrada osení. Stačí ji namočit a hustě vysít na vlhkou buničinu, papírovou kuchyňskou utěrku nebo speciální nakličovací misku, a do čtyř dnů vyroste jemný zelený kobereček.

 

Řeřicha se zazelená za pár dníŘeřicha se zazelená za pár dníAutor: Shutterstock.com / Izdebska Karolina

Osení nebo luštění?

Nejen osení může do našeho domova přinést jarní zeleň a obohatit jídelníček. Také zelená i červená čočka, hrách, cizrna i fazolky mungo klíčí rychle a jejich mlaďounké zelené natě jsou pohledné i chutné. Luštěniny je před vysetím potřeba namočit, ideálně na 24 hodin na teplém místě, hrách a cizrnu raději dva dny, čočce stačí i lázeň přes noc. Vodu je dobré několikrát vyměnit. Luštěniny můžeme zasít stejně jako obilí, ale dobře vyklíčí i na buničině nebo utěrkách, pokud netrváme na vysokém porostu. Výhodou je, že je můžeme po propláchnutí snadno konzumovat celé (proplachovat je třeba průběžně, nejlépe dvakrát denně).

I výhonky luštěnin se na světle rychle zazelenajíI výhonky luštěnin se na světle rychle zazelenajíAutor: Shutterstock.com / premkamon

Důkladně nabobtnalé luštěniny dokonce ochotně klíčí a rostou i pouze na cedníku, pokud je párkrát za den svlažíme proudem vody (ideální je mít cedník blízko dřezu). Pokud cedník odkládáme na misku s trochu vody, klíčky prostrkují své tenké kořínky dírkami a nasávají vláhu. V keramickém cedníku může luštění sloužit zároveň jako dekorace, aniž bychom ho museli přendávat do jiné nádoby.

 

 

 

Akční letáky