Spoustu aranžovacího materiálu nám nabízí příroda sama: červené jeřabiny, květenství bodláků, barevné javorové listy, hnědé kaštany, stačí se jen podívat kolem sebe. Zkombinovat je můžeme i s poklady z květinářství.

Chryzantémy, vřesy a barevné kapusty

Z kvetoucích rostlin můžeme pro zkrášlení podzimní zahrady a terasy použít drobnokvěté chryzantémy, dostupné v mnoha barvách a velikostech. Když květináč posadíme do starého proutěného koše nebo nepoužívaného kameninového zelňáku, vyniknou tyto květem obalené koule dvojnásobně. Musíme však počítat s tím, že chryzantéma nesnáší mráz, a proto ji v případě přízemních mrazíků musíme přikrýt papírem nebo netkanou textilií. V zahradnických centrech můžeme koupit i vřesy a okrasné zelí. Tyto druhy dělají parádu, i když částečně zapadnou sněhem.

Dýně září ve dne v noci

Ideálem podzimní výzdoby jsou dýně. Záleží jen na nás, zda je jen položíme do trávníku, nebo je vydlabeme a umístíme do nich svíčku. Pokládáme je především tam, kde je můžeme každodenně obdivovat, tedy ke vchodu do domu, do předzahrádky či k zahradnímu posezení.

Osvětlení pro kouzelný večer

Zvláštní kapitolou je osvětlení. Tma přichází dříve a zahrada je tajemnější. Osvětlení klasickými svíčkami s jejich plápolavým světlem je to pravé - k dostání jsou nejrůznější lucerničky, některé i s výplní z barevného skla. K vykouzlení atmosféry stačí i obyčejné skleničky nebo malé láhve od zavařenin s čajovou svíčkou. Platí čím více, tím lépe. Vytvoření několika různě vzdálených světelných skupin podtrhne hloubku prostoru zahrady. A protože se večer ochladí, na židlích by neměly chybět deky.

K podzimní výzdobě zahrady přistupujeme jako k přípravě slavnosti nebo výstavy, vždyť se jedná o časově ohraničenou akci. Jsou to oslavy padajícího listí a poděkování zahradě za radost kterou nám v sezoně dává.