Květiny ať už trvalky, nebo letničky, jejichž květy se podobají kopretinám, slaví na zahradě i v okenních truhlících vždy velký úspěch. Nezáleží na tom, jak jim budeme říkat, ale na tom, jak jejich barvy a tvary zpestří naše zahrady, okenní truhlíky a závěsné květináče. Právě široká paleta barev i neobvyklé lžičkovité okvětní plátky květů některých druhů paprskovek jsou velmi lákavým prvkem, na kterém rádo spočine každé oko. I když nám dvoutvárky dělají společnost jen jedno léto, neubírá jim to nic na jejich kráse.

Různé názvy, jedna rostlina

Oficiální název Osteospermum eclonis je poněkud strohým označením pro tak krásnou květinku, jako je tato letnička původem z Afriky. Postupně se jí dostávalo nejrůznějších názvů od kapské kopretina (podle místa původu), přes dvoutvárku, paprskovku nebo modroočko podle jejího modrého výrazného středového terčíku. Ať už této africké krásce budete říkat jakkoli, jistě vám bude věrnou společnicí po celé léto. Někdo si může Osteospermum zkusit uchovat do dalšího roku. Je však třeba zajistit pro rostlinu bezmrazé prostředí a odpovídající péči, aby ji nenapadly mšice nebo molice. V zimě u nás nejsou pro tyto rostliny ideální pěstební podmínky.

Osteospermum v našich podmínkách

Osteospermum je v oblasti svého původu dlouholetou rostlinou dorůstající mnohem větších rozměrů, než je tomu u nás. V našich podmínkách jej pěstujeme jako letničku keřovitého tvaru, která dosahuje výšky mezi 20 až 40 cm. Rostlinu zdobí jednoduché jazykovité květy bílé, žluté, růžové, korálové, fialové, oranžové, vínově červené nebo fialově modré barvy. Trubkovité květy bývají buď žluté, nebo modrofialové. V poslední době byly vyšlechtěny také poloplné a plné variety. Rostliny mají vesměs kopinaté listy, nepříliš výrazné. Paprskovky lze množit řízkováním. Je to jednodušší způsob pěstování než z výsevu semen. Paprskovky je možné přezimovat na vzdušném dostatečně světlém místě, kde je třeba výrazně omezit zálivku. Teplota by se měla pohybovat v rozmezí 2-10 °C.

Co svědčí paprskovkám nejvíce

Nejdůležitější je, aby nebyly rostliny trvale, nebo dlouhodobě v zamokřeném prostředí. Při zamokření rostlině uhnívají kořeny a rostlina pak zajde. Osteospermum vyžaduje kyselejší půdu s obsahem železa. Chceme-li použít hotový substrát, vybereme ten, který je určen pro surfinie. V průběhu července a srpna může u některých druhů ustávat kvetení, to se však s příchodem nižších teplot v září opět obnoví a pokračuje až do října nebo do prvních mrazíků. Některé kultivary ovšem k založení nových poupat nepotřebují chladnější období, a tak pokračují v kvetení i v horkých dnech. Je-li podmračno, květy paprskovek se zavírají. Aby byla násada květů po celou sezonu dostatečně bohatá, odkvetlé květy vyštipujeme.

Květiny vhodné jako společníci do nádob

Jako květiny vhodné do nádob využíváme paprskovky ke společnému pěstování s méně vzrůstnými letničkami. Společníky jim mohou být například hledíkovka keříčková (Nemesia fruticans), bacopa (Sutera diffusus), torénie (Torenia x hybrida), sporýš zahradní (Verbena x hybrida) nebo ostruhatka Barbeřina (Diascia barberae).