Zdroje: izahradkar.cz, www.ceskestavby.cz, en.wikipedia.org

Teplomilné osteospermum

Paprskovek je mnoho druhů a ještě více barevných variant. Jde o květiny, které lze pěstovat i jako trvalky, pokud jim zajistíte teploty vyšší než -2 °C. V českých podmínkách se proto pěstují spíš jako letničky. Vhodná teplota přezimování je okolo 10 °C.
Jde o rostliny se zelenými pevnými lístky, které během celé sezóny neustále nakvétají, a i malá rostlina má často okolo deseti velkých květů.

Jak pěstovat osteospermum?

Zemí původu paprskovek je Jižní Afrika, ale také východoafrické státy a Arábie. Proto vás patrně nepřekvapí, že jde o rostlinu, která miluje slunce a ani sušší a chudší půdy jí nevadí. Nicméně kvalitní, na živiny bohatou půdou a pravidelnou zálivkou nepohrdne. Pokud se vám ale stane, že na paprskovku zapomenete, rostlina to bez potíží zvládne. Zvlášť pokud je zasazena v záhonu. V květináči zvládá přeschnutí hůř.

Osteospermum: Vypěstujte si koberec květů

Vzhledem k tomu, že paprskovek je okolo sedmdesáti druhů, nejsou všechny zcela totožné. Některé rostliny dokáží dorůst výšky až 1 m, jiné jsou spíš půdokryvné a tvoří nízké koberce. Květy paprskovek jsou jedno nebo vícebarevné a dnes již existuje obrovské množství variant, ze kterých můžete vybírat. Specialitou jsou květy s částečně svinutými okvětními lístky.
Také pevnější zelené listy se mírně liší podle druhu. Mohou být jednoduché nebo s bohatě vykrajovaným okrajem.

Slunce nesmí při pěstování paprskovek chybět

Osteospermum patří mezi květiny, které milují výsluní a na noc nebo za špatného počasí své květy zavírají. Jediný květ kvete několik dní a poté uvadá. Vyštípnutím uvadlého květu zabráníte vysilování rostlin, ale můžete si nechat několik květů uzrát na semena. Klíčivost není vysoká, ale i ze semínek je možné vypěstovat nové rostliny.
Vyzkoušejte letos pěstovat i osteospermum, uvidíte, že vás bude jen těšit.