Ostruhatka je kráska, která na sebe na první pohled upozorní hustým a bohatým vzhledem, ale působí navíc velice vzdušným dojmem. Vyniká nejen v záhonech, ale i v nádobách a závěsných květnících. Vypadá zajímavě vysazená nejen samostatně, ale i v kombinaci s vyššími letničkami.

Ostruhatka (Diascia barberae)

Bohatě rozvětvená keřovitá letnička pochází z jižní Afriky, kde najdeme dalších asi 70 druhů rodu Diascia. Ve své domovině roste jako trvalka, ale v našich podmínkách se pěstuje pouze jako letnička, která dorůstá do výšky asi 30 cm. Ostruhatka vytváří bohatě rozvětvené keříky s tenkými, řídce olistěnými stonky, které jsou zakončeny hroznem květů. Květina má velmi dlouhé období květu, a to od počátku června až do zimních měsíců. Tato dlouhá doba kvetení je velkou předností ostruhatky.

Kdy nejlépe vysadit

Většinou je nejlepší ostruhatky vysadit v druhé polovině května, kdy už nehrozí přízemní mrazíky. Jednou týdně ostruhatku přihnojujte, pomůže jí to k rychlejšímu růstu. Rostlina jde velice brzy do květu, takže se koncem května můžete klidně těšit z prvních poupat a květů. Aby se vám časem keřík rozrostl, je dobré občas vrcholky větviček zastřihnout. Velmi brzy totiž obrazí a nasadí další poupata.

Ostruhatka funguje na slunce

Jestli si chcete užít květy ostruhatky v absolutní pohodě, vyberte ji slunné místo, v polostínu bude mít méně květů. Určitě rostlině dopřejte lehkou, hlinitopísčitou a dobře propustnou půdu. Těžké půdy jí nesvědčí. Vyžaduje střední až slabší zálivku. Naopak je citlivá na vlhké počasí, které může způsobit menší růst a hnilobu. Nevadí jí kratší vysušení substrátu, ale opačný extrém, tedy přemokření, nezvládá a často dojde k postupnému odumírání výhonů.

Její hrozny květů jsou nepřehlédnutelné

Ostruhatku zdobí velký počet drobných kvítků uspořádaných do bohatých hroznů. A můžete si vybrat hned z mnoha barevných odstínů. Jejich zbarvení se většinou pohybuje od červené přes růžovou a oranžovou až k bílé.

Druhy ostruhatek

V nabídce mnoha květinářství se můžete setkat s celkem čtyřmi odrůdami ostruhatek:

  • Diascia anastrepta - je velmi otužilá a vyznačuje se růžovými květy
  • Diascia vigilis - její kvítky mají mnoho odstínů růžové a dorůstá do výšky až 50 cm
  • Diascia barbarae - je typická svou pestrobarevností
  • Diascia integerrima - vyznačuje se světle růžovými hrozny

Schovejte si semínka na příští sezónu

Rostlinku si můžete dokonce sami jednoduše vypěstovat z vlastních semen. Výsev je dobré provádět během března do dobře propustné zeminy a nejlépe pod sklo. Přesazení sazenic do venkovní půdy byste měli vykonat během května. Po měsíci od vysazení dodejte rostlinám každý týden potřebné živiny.

Zdroje: www.thespruce.co, www.sazenicka.c, www.zahradkarskaporadna.cz