Zdroj: Časopis Receptář

Světlo potřebujeme u posezení, zvláště pokud si venku dopřáváme pozdní večeři, čaj či skleničku alkoholu. Ke komfortu rovněž přispěje osvětlení přístupové cestičky. Můžeme však zapojit ještě pár dalších světel a nechat z temnoty vystoupit strom, keř či květinu, sochu, jezírko, fontánku, zkrátka jakýkoli zajímavý prvek, který na zahradě máme. Kam posvítíme, tam přitáhneme pozornost.

Jaké osvětlení vybrat?

Výběr je dnes opravdu velký. Sloupky a tyčky ve tvaru hříbku, které osvětlují zem a neoslňují, jsou spolehlivým průvodcem na cestičkách. Osvítí či prosvítí však i rostliny a odrazí se na kamenech, pokud jsou poblíž. Koule z matného skla kolem sebe šíří rozptýlenou zář. Bodové reflektory na stojánku nebo ukotvené v zemi kuželem světla nasvítí, co si přejeme. Zemní světla jsou zcela zapuštěná a slouží obvykle jako orientační, mohou však i zajímavě nasvítit záhony nebo okraje cest. Výkonnější světla si obvykle žádají elektřinu, a pokud si je na zahradě přejeme celoročně, neobejdeme se bez jejího podzemního rozvodu. Kabely odolné vodě, vedoucí k přenosným světlům, lze ponechat i na povrchu a například skrýt pod mulč. Ovšem pouze v sezoně, navíc je třeba se vyvarovat náhodného poškození. Díky úsporným LED zdrojům jsou však stále výkonnější i světla se solárním napájením, která mají mnoho výhod. Šetří energii, nevyžadují elektroinstalaci a můžeme je snadno přemisťovat. A LED světlo může mít navíc různé odstíny včetně příjemných teplých tónů.

Bez elektřiny

Velmi vděčné jsou solární zapichovací bodovky, lampiony a lucerničky. Jejich výkon i výdrž se může značně lišit, slabší poslouží jen jako zpestření. Lehké lampiony můžeme snadno zavěsit na šňůrku nebo větve, některé se s příchodem šera samy rozsvítí. Obal by měl být z materiálu odolného vodě, i když na pohled může připomínat papír. Ovšem i solární lampy mohou mít značnou intenzitu i výdrž kolem osmi hodin. Například svítilny v podobě sklenice, které byly původně vyráběny pro místa s dostatkem slunce a absencí elektřiny, nám posvítí spolehlivě. Můžeme je postavit nebo pověsit, kamkoli je třeba. Kvalitní a dostatečně velké solární panely se nabíjejí, i když je zataženo, musí však být vystaveny světlu po celý den. A pokud jsou zavěšeny v hlubokém stínu pod stromem, necháme je nabít raději na volném prostranství.

V lucerně či závěsné sklenici dobře poslouží i svíčky, osvědčené pomocnice při vytváření útulné atmosféry.

Hra světla a stínu

Světlo můžeme na rostliny nasměrovat, nebo je jimi nechat prostupovat. Pokud je osvětlení měkké a rozptýlené, nejlépe v teplejších tónech, dá vyniknout strukturám povrchu a detailům, kterých si za dne ani nevšimneme. Osvětlením zdola vznikne výrazný efekt, ať už se jedná o rostlinu, sochu nebo nádobu. A vzrostlé okrasné trávy nebo bambusy budou na zeď, zem či blízký keř promítat stínové divadlo. Jemné osvětlení shora je přirozené a působí, jako by nad zahradou plul úplněk. Dá krásně vyniknout například bíle kvetoucím rostlinám. Rovněž lampiony nebo lucerničky rozvěšené na větvích stromu či šňůrách vykouzlí snový dojem. Vždy bychom však měli zvolit odolná a bezpečná světla určená pro venkovní použití. I kdybychom světelné řetězy určené do interiéru použili jen dočasně a schovali před deštěm, neblaze může působit i silná rosa.

Svítidlo umí vytvářet zajímavý efekt i samo o sobě. Využít můžeme rozmanité keramické lucerny, do nichž vložíme svíčku nebo lampičku.

Velmi působivé je osvětlení vody, do jezírka lze umístit i speciální světla podvodní, nebo plovoucí pustit po hladině. Neměli bychom však osvětlovat celé jezírko, s ohledem na spoustu živočichů, kteří v něm nalezli útočiště. Mnoho radosti nejen dětem přinese osvětlená fontánka nebo vodotrysk.

Méně je více

Pokud světlem příliš nehýříme a neumisťujeme ho rovnoměrně po celé zahradě, bude výsledek působivější. Velkou výhodou poskytují světla přenosná, se kterými si můžeme hrát a efekty měnit podle přání. Střídmost obvykle přinese dobré výsledky i co se barev světel týče. Rostliny se nejlépe vyjímají ve světle bílém, žlutém, případně jemně namodralém. V paprscích červených, zelených či oranžových pěkně nevypadají. Naopak lampiony a lucerničky, které neslouží k nasvícení rostlin, mohou světlo zabarvovat dle libosti, aniž by okolní zeleni ubraly na kráse.

Použijeme-li osvětlení s citem i fantazií na dobře vybraných místech, bude pobyt i procházka na večerní zahradě povznášejícím zážitkem.