Ponoření není samoúčelné, voda tento typ čerpadel chladí, kvůli čemuž musí mít bezpečně vyřešený i přívod elektrického proudu, my pouze řešíme případnou prodlužovačku. A pak si už můžeme vymýšlet.

Soustava nádob

Efektní jsou třeba propojené nádoby, kdy voda vytéká z nejvyšší a mizí v nejnižší. Ta je nejobjemnější a je v ní schované čerpadlo; nejobjemnější nejen proto, že musí pojmout téměř všechnu vodu, když cirkulaci zastavíme, ale také jí v ní musí být dostatek při spuštění, aby čerpadlo nezůstalo na suchu. Nejvyšší nádobu můžeme dát jen tak vysoko, kam až čerpadlo vodu vytlačí. Jenže problém může být i opačný, tedy čerpadlo příliš výkonné, pak musíme vymyslet kryt, který bude proud srážet. Lepší je ale všechno dobře sladit.

Bublající amfora

Vtipná je rovněž objemná váza jakoby plná vody, která z hladiny lehce probublává a stéká po povrchu do podmisky. I pro ni platí princip jako u předchozích, jen si pomůžeme malou fintou. Váza nemá dno, stojí v podmisce a schovává čerpadlo. V hrdle je mělká miska, která je utěsněná jak kolem vázy, tak kolem ústí hadice, jíž čerpadlo tlačí vodu nahoru. Hloubku podmisky zvolíme podle délky hadice, aby dole zůstával dostatek vody i při spuštění.

Malý zahradní vodopád

Mít na zahrádce potůček, byť krátký, dokonce v kaskádě, to je sen. A proč jenom sen. Dole je větší jezírko vyložené fólii, v něm je čerpadlo, tentokrát výkonnější, protože musí dostat vodu skrytou hadicí až do nevyššího bodu. Toto provedení si žádá nejen dobře přístupný filtr, protože jej budeme častěji čistit, třeba po dešti nebo větru, který přivane nečistoty, ale také dokonalé utěsnění, aby se voda někde neztrácela. A proč cirkulace? Jednak voda neubývá (relativně) a jednak osvěžuje.