Zahrádkáři si kompost na pozemku hýčkají, neboť vědí, že jim ušetří v následujících sezónách mnoho peněz. Protože takový dobře vyzrálý kompost, to je hnojivo k nezaplacení! Vlastně smáznete několik much jednou ranou. Nemusíte vyhazovat zbytky z kuchyně do koše, máte kam vyhazovat posekanou trávu s listím a zbytečně neplníte popelnice.

Kompostování má svá pravidla. Co do kompostu patří a co nikoliv?

Jak je to s tím plevelem

Všude čteme, že plevel do kompostu jednoznačně nepatří, ale ono to tak jednoznačné není. Oddenkatý plevel by měly mikroorganismy v kompostu rozložit. Co je ale důležité – přehazování kompostu. Při něm dojde k promísení a provzdušnění, přičemž silnější rostliny vyklíčí, ale při dalším prohození kompostu se zlikvidují, neboť sílu na další klíčení již nemají. Jestliže nechcete riskovat, lze oddenky a semena doprovodných rostlin (tímto výrazem se označuje plevel) dát do kýblu s vodou – po čase klíčení nemá šanci.

Ano či ne

Další sekce bude také rozporuplná, protože se na internetu dozvíte někde jasné „ano“ a na další internetové stránce „ne“.

Vaječné skořápky se na kompost dají dát vždy, jsou skvělým zdrojem vápníku. Samozřejmě je lepší je trochu podrtit, aby rozklad proběhl rychleji, ale i přesto potřebují skořápky víc času.

Ohledně kuchyňského oleje je všude ne. Ve skutečnosti se kompostovat může, ale ne v tekuté formě, aby nedošlo ke znečištění spodních vod a půdy. Pokud necháte olej nasáknout do přírodního materiálu, například do pilin, lze ho tímto způsobem kompostovat. Velké množství oleje ale doporučujeme raději likvidovat jiným způsobem.

Popel z uhlí je jasné ne, tam se není o čem dohadovat. Ale jinak je tomu u popelu ze dřeva. Jestliže dřevo nebylo chemicky ošetřeno, na kompost z něj popel dát můžete, samozřejmě v přijatelném množství.

Listí z ořešáku je dalším velkým tématem. Odpověď je ale jednoznačná! Při správném kompostování není důvod do kompostu listí z ořešáku nepřidávat. Uděláte nejlépe, když listí podrtíte na menší kousky a smícháte s dalším materiálem ke kompostování.

Slupky od citrusů kompostovat lze, vše je pouze o míře, neboť tíhnou k plesnivění. Rozloží se i fungicidy, kterými se plody ošetřují.

Jablka napadená monilií, i ty můžete kompostovat, ale pouze za určitých podmínek. Jestliže budete kompost využívat až v podobě zeminy, můžete je s klidem kompostovat. Pokud ale jablka nebudou zcela rozložená, může dojít k dalšímu šíření nemoci.

Podestýlku od domácích býložravců bez obav můžete házet do kompostu. Nejlépe jí smíchejte s dalším vhodným odpadem.

Související články

Zdroje: living.iprima.cz, adbz.cz, www.kompostuj.cz