Zdroje: www.prozeny.cz, adbz.cz

Postřiky proti padlí jsou potřeba každoročně

Objevuje se na listech šedavý povlak připomínající plíseň. Seznamte se, to je padlí! Je to parazitické houbovité onemocnění, které se šíří především v horkých bezvětrných dnech. Padlí má několik druhů a pro zemědělce může znamenat skutečně velký problém. Ani zahrádkáři z něj nemají radost, neboť napadá zeleninu, dřeviny i okrasné rostliny. Jak se padlí bránit?

Mýdlový postřik na padlí po vzoru našich babiček

Naše babičky rozhodně vyzkoušeli všechno možné, co jim přišlo pod ruku. Na padlí používaly také mýdlový roztok. Lépe se hodí na rostliny, které nebudete konzumovat. V současnosti dobře poslouží tekuté mýdlo nežli klasická kostka, kterou bývalo nutné naškrabat nebo nastrouhat.

Na pět litrů postřiku buďte potřebovat jen vodu a dvě lžíce tekutého mýdla. Dobře je ve vodě rozmíchejte a postřikovačem aplikujte na rostliny mimo polední žár, abyste je nedopatřením nespálili. Mýdlový postřik proti padlí je nutné po několika dnech opakovat.

Postřik na padlí z přesličky

Dalším skvělým domácím postřikem je také odvar z přesličky. Přestože se přeslička obvykle považuje za plevel, zahrádkářům často pomáhá. Její silně antiseptické a antimykotické látky pomáhají nejen proti padlí, ale také jako prevence před ostatními plísňovými onemocněními. Proto se používá i jako mořidlo při sadbě cibulovin.

Padlí likviduje i postřik z octa

Také je možné použít 5% jablečný ocet zředěný vodou. Zapamatovat si poměr vody a jablečného octa je jednoduché a můžete si vyrobit jakékoli množství bez velkých počtů. Na litr vody stačí jedna lžíce octa. Také tento postřik se hodí na padlí a stejně jako ostatní přírodní domácí postřiky se doporučuje jeho používání v době výskytu padlí každé tři dny.

Související články