Které druhy ze sušších oblastí jsou ideální pro slunná místa nebo pěstitele, kteří často odjíždějí a vlhkomilnou palmu by utrápili suchem? Absolutním favoritem je mauricijská palma Hyophorbe lagenicaulis. Anglické jméno lze přeložit jako lahvová palma a dobře vystihuje její nenapodobitelnou otylou krásu. Stejně jako sukulentům jí obezita velmi sluší a krása jí přibývá spolu s věkem. Pozor na poranění lahvovitého kmene, je dost citlivá. Není sice příliš vysoká, ale má mohutné listy, takže si ji může dovolit jen ten, kdo má dost prostoru. Přes léto snese i venkovní umístění v mírném stínu, ale s teplotami pod 10 ºC to nesmíme přehánět.

Také další uvedené palmy se hodí pro venkovní letnění, a ty už snesou i teploty okolo nuly, takže jim můžeme venkovní pobyt prodloužit. Vhodným a často pěstovaným druhem je i evropská a severoafrická palma Chamaerops humilis, jediná svého rodu. Pěstují se formy jednokmenné i tvořící trsy, ze severní Afriky pochází i stříbrolistá varieta. Tento druh vydrží i 10 °C pod nulou, ale tvrdou zimu by nepřežil.

Velmi často pěstovaná Washingtonia není zrovna trefou do černého – dorůstá mnohametrové výšky a zvládá to RYCHLE! Dva druhy pocházejí z pomezí USA a Mexika na okraji Sonorské pouště. Jejich chladová tolerance není špatná, měly by si poradit i s mrazem - 10 ºC.

Mezi palmami se zpeřenými listy je kromě datlovníku schopen odolávat mírným mrazíkům již jen rod Butia s osmi druhy z jihoamerických pamp od Brazílie do Argentiny. Jsou to nádherné nízké palmy s obloukovitě prohnutými listy.

Mráz nevadí trachykarpům

Dobře dosažitelnou mrazuvzdornou palmou je čínský Trachycarpus fortunei. Rod Trachycarpus má jen devět horských druhů rozšířených od Indie po Čínu. Trachycarpus fortunei se pěstuje často i u nás a uplatňuje se jako mobilní zeleň. Začínají se však již objevovat odvážlivci, kteří vysazují tento druh do volné půdy a příznivé zimy je zatím utvrzují ve správnosti jejich rozhodnutí. V nížinných teplých oblastech je šance na úspěch vcelku dobrá. Pokud chceme na své zahradě iluzi subtropické přírody, je to palma přesně pro nás. Aspoň metr vysokou rostlinu v dobré kondici musíme vysadit na jaře, aby do podzimu dobře zakořenila. Na zimu je nutná ochrana, palmu je nutné zabalit do prodyšného „kabátku“ – v žádném případě ne do igelitové fólie. Ideálním doplňkem jsou topné kabely, které spínají ohřev až při určitém poklesu teplot pod nulu a pomohou zajistit přezimování i na české zahradě.