Veškerá zelenina je poměrně náročná na obsah živin v půdě, proto je dobré je dodávat přiměřeným hnojením. Nemusíte sahat po drahých chemických hnojivech, která jen zatěžují půdu a mnohdy nemají požadovaný růstový efekt. Vyzkoušejte zázračné domácí hnojivo letitých zahrádkářů! Můžete si ho vyrobit doma sami a bude vám k němu stačit bramborový škrob. Navíc je ultra levné a zajistí vám perfektní úrodu.

Paprika je superman v obsahu vitamínu C

Paprika je oblíbená zelenina, která obsahuje více vitamínu C, než třeba tropické citrusy! Je skvělá čerstvě utržená, nebo v salátu, ale i tepelně upravená. Dá se z ní vykouzlit i spousta dalších delikates, jako jsou čalamády, omáčky a různá hlavní jídla.

Papriky vyžadují hodně živin

Papriky byste měli dle stavu vaší půdy přihnojovat, rostliny si totiž nedokáží z kyselejší půdy načerpat dostatek živin. Je tedy nutné upravit pH zeminy. Papriky si také potrpí na vyšší teploty a dostatečnou vzdušnou vlhkost. Nesnášejí průvan a velké výkyvy teplot a vláhy během dne či v krátkodobém časovém horizontu. Vychází to samozřejmě z jejich původu, a tím je subtropická oblast střední Ameriky.

Bramborový škrob je učiněný kouzelník

K tomuto způsobu hnojení je možné využít jakýkoliv druh škrobu. V případě, že nemáte bramborový, nevadí! Sáhněte třeba po kukuřičném. Ale ten bramborový je pro papriky jako dělaný. Obsahuje větší množství důležitého prvku, a tím je fosfor. Papriky ho ke svému správnému vývoji vlastně vyžadují. Nepostradatelný je hlavně pro sazenice a mladé rostliny.

Škrob není jen dodávkou živin

Zároveň škrob vylaďuje vlastnosti půdy a přispívá k lepší absorpci vlhkosti, kterou budou papriky moc rády využívat. S lehkostí přežijí nejen období sucha, ale i dny, kdy budou letní lijáky.

Aplikace škrobového hnojiva

Hnojivo používejte v době, kdy papriky nemají dostatek živin. Nikdy byste je neměli přehnojovat. Například na květináč o objemu asi půl litru zeminy vám vystačí 1 čajová lžička škrobu, stejně tak na rostliny v záhonu. Prášek můžete zapracovat do půdy už při samotném sázení a pak postupně dodávat během dalšího růstu. Vždy buďte opatrní, abyste rostlině nepoškodili kořenový systém. Před vmícháním škrobu odstraňte jen několik horních centimetrů půdy, nasypte na požadované místo hnojicí dávku, zeminu zahrňte zpátky a mírně zalijte.

Tip na závěr

Víte, že první květy papriku vyčerpávají? Rostlina v ten moment využívá všechnu výživu na svůj růst a na tvorbu plodů. Jestliže první květy opatrně otrháte, rostlina se bude lépe rozrůstat a dočkáte se většího počtu kvalitních plodů.

Zdroje: www.adbz.cz, www.cs.punchalo.com, www.ctidoma.cz