Po bohaté úrodě zeleniny touží nejeden pěstitel. Ostatně plné koše lahodných plodů, když ceny v obchodech šplhají stále výš, jsou jako mít doma malý poklad. Jak to ale udělat, aby úroda paprik i ostatních plodin byla co nejbohatší, ovšem bez zbytečné chemie? Zapátrejte ve spíži a nechte se inspirovat moudrostí našich babiček.

Mléko jako první volba

Pěstování paprik je trochu oříšek. Máte vysazeno, rostlinám se daří a přemýšlíte, čím výnos úrody podpořit? Vsaďte na tu nejzákladnější surovinu, kterou určitě máte doma. Na mléko!

Vyrobte si z něj jednoduchý postřik dle návodu na videu:

Zdroj: Youtube

Postřik mléka funguje díky jeho - pro rostliny perfektnímu - složení. Obsahuje zinek, draslík, fosfor, hořčík a spoustu vitaminů. Dobrou volbou kromě mléka je ještě blahodárný kefír.

Kefír nejen jako zdravotní zázrak

Hnojení kefírem má dlouholetou tradici. Stejně jako u mléka, příprava hnojiva je jednoduchá, zato výsledky enormní. S kefírem máte dvě možnosti. Buď jím můžete sazenice paprik rovnou zalévat, pak jej nařeďte v poměru jeden litr kefíru ku deseti litrům vody. Pokud ale budete chtít kefír použít jako postřik, což se hodí v případě, že chcete zatočit i se škůdci, nařeďte jej v poměru 1:15. Pomocí rozprašovače takto vytvořené hnojivo aplikujte přímo na listy rostlin.

Droždí také pomůže

Kvasnice se nehodí jen do pečiva. Díky kostce čerstvého droždí doslova nakyne i vaše budoucí úroda paprik. Kvasinky v droždí pomohou rostlinkám lépe využít živiny z půdy, tudíž se zvýší jejich výnos. Zároveň je obohatí prospěšnými látkami, které jsou v droždí obsažené. A jak s droždím zacházet? Jednoduše. Vezměte si kostku čerstvých kvasnic, polévkovou lžíci cukru a deset litrů vody. Vše smíchejte a nechte jeden den na vhodném místě kvasit. Další den nařeďte roztok dalšími dvaceti litry vody a aplikujte na rostliny.

Síla cibule

Velikonoce jsou dávno za námi a s největší pravděpodobností cibulové slupky zase mizí v koši nebo na kompostu. To je ale chyba. Slupky z cibule můžete také využít jako přírodní hnojivo nejen na papriky. Nasbírejte tedy alespoň jeden malý kastrol cibulových slupek, zalijte je dešťovou vodou a nechte jeden den louhovat. Druhý den výluh smíchejte se třemi polévkovými lžícemi popela. Připravený roztok ještě nařeďte v poměru 1:3 vodou a můžete se pustit do aplikace.

Tip na závěr

Pokud nemáte slepice a vaječné skořápky proto vyhazujete do koše, nedělejte to. Naopak je skladujte a až jich budete mít víc, jednoduše je nadrťte v kuchyňském robotu a skořápkový prach smíchejte s hlínou, v níž jsou papriky zasázené.

Související články

Zdroje: www.youtube.com, chalupari-zahradkari.cz, hobby.magazinplus.cz