Jak si vypěstovat vlastní papriky?

V únoru je čas zasít. Jen tak máme jistotu včas předpěstovaných sazenic a dobré úrody. Pro začátečníky přinášíme stručné shrnutí, jak na to:

  • Sejeme do lehkého, propustného substrátu pro výsevy.
  • Semena překryjeme jen několik milimetrů silnou vrstvou substrátu, perlitu či vermikulitu a mírně přitlačíme.
  • Překryjeme průsvitným krytem pro udržení tepla a vlhka.
  • Zaléváme do spodních misek nebo svrchu rosíme, abychom substrát udrželi mírně vlhký. Pozor na přemokření, které je častou příčinou neúspěchu.
  • Jakmile se rostlinky zazelenají, začneme týdně přihnojovat – poslouží hnojiva určená k nastartování růstu. Stále více větráme, nakonec kryt odebereme.
  • Semenáčky ke zdravému růstu vyžadují hojnost světla. Dobře poslouží osvětlení určené pro pěstování rostlin, které umístíme těsně nad sadbu. Postačit může i přirozené světlo těsně u okna orientovaného na jih či východ.
  • Certifikované osivo v záruční lhůtě má zaručenu spolehlivou klíčivost. Můžeme proto sít rovnou do sadbovače, do každé komůrky po semeni. Poté nás čeká pouze jedno přesazování. Nezbytná je však správná teplota – její hodnota závisí i na druhu papriky.

Nemusíme přetápět celou místnost – poslouží topné podložky pod sadbu s malou spotřebou, případně elektrické dečky. I po vyklíčení paprikám svědčí teplota nad 20 °C.

Paprika roční

(Capsicum annuum)

Je nejméně náročným a u nás nejběžnějším druhem. Pokud semenům poskytneme teplotu 25–29 °C, vyklíčí do týdne. Při nižší teplotě trvá déle, než se probudí, ovšem klíčí ochotně i při 22 °C. Pod tuto hodnotu by však teplota klesnout neměla.

Paprika křídlatá

(Capsicum baccatum)

Spokojí se s podobnými teplotami jako paprika roční. Ovšem doba zrání plodů je u většiny odrůd delší.

Paprika čínská

(Capsicum chinense)

Je velmi náročná na teplo, a to jak při klíčení a předpěstovávání sazeniček, tak při zrání plodů. Minimální teplota potřebná pro klíčení semen činí 24 °C, ideální je až 30 °C.

KTERÉ DRUHY PAPRIK PĚSTOVAT?

Šlechtitelé připravili pro tuto sezonu řadu novinek, z nichž vybíráme několik zajímavých.

Na mls jsou nejlepší oranžové papriky. A Hamík je i podle zahraničních ohlasů jedna z nejchutnějších oranžových snack paprik na světě. Velmi atraktivní je kolekce Pro mlsné jazýčky. Sladce ovocná chuť šťavnaté papriky je zkrátka výjimečná. Plody jsou prakticky bez semen, kompaktní rostlina jich nese velké množství. Odrůda je vhodná do skleníků i fóliových krytů, v nejteplejších oblastech a na chráněných stanovištích i do volné půdy. Osvědčila se i pro pěstování v truhlících.

Na nakládání je ideální pravá kapie. Pevný lusk nezměkne ani po roce ve sklenici. Velmi raná kapie Rafaelus F1 je určená především pro sklizeň v botanické zralosti, kdy je plod zbarven tmavě červeně. Vyznačuje se vysokým výnosem a odolností k půdním a houbovým chorobám i bakteriózám. Doporučujeme pěstování venku i ve fóliovnících.

Na grilování a plnění je vhodná Somborius F1. Typ Somborka je národní paprikou Moldávie a Balkánu, název je odvozen od srbského města Sombor. Tento hybrid je velmi raný a nese mírně pálivé plody. Sklízí se především v technické zralosti, kdy plody mají smetanovou barvu. Jsou vhodné pro přímý konzum, konzervování i grilování, jejich široký tvar přímo vybízí k plnění.

Pro přípravu pálivých pokrmů je tu Bhut Jolokia. Zralé plody silně pálí (dosahují okolo 900 000 až 1 100 000 jednotek pálivosti SHU), zároveň potěší ovocným nádechem. Jejich chuť vynikne nejen v omáčkách, ale i v dezertech. Proč si je dopřát? Kapsaicin v nich obsažený mimo jiné podporuje zažívání a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Vědci předpokládají, že nižší počet onemocnění srdce a cév u jižanských národů souvisí i s účinkem kapsaicinu. Smržické selekce Bhut Jolokia Orange a Bhut Jolokia Yellow jsou mírně ranější a méně vzrůstné než obdobné odrůdy tohoto typu. Přesto je lze doporučit pro pěstování ve sklenících a fóliových krytech, kde dozrávají spolehlivě. Při pěstování ve volné půdě jsou rostliny nižší a na první plně vyzrálé plody si musíme počkat až do konce srpna. Jedná se totiž o křížence papriky čínské a křovité.

Pro užitek i okrasu poslouží dekorativní a zároveň lahodné pálivé papričky Pumpkin. Pálivost plodů se pohybuje okolo 100 000–140 000 SHU. Rostlina má vyšší vzrůst a náleží do druhu papriky křídlaté (Capsicum baccatum). V našich podmínkách je určena pro pěstování především ve sklenících či fóliových krytech. Má ráda plný sluneční žár, může prospívat i ve větší nádobě při jižně orientované zdi nebo v interiéru.

TIP: Pokud hledáme odrůdu tolerantní vůči chladu, vysokým teplotám i k bakteriózám, která poskytne vyrovnané sklizně až do zámrazu, nezklame raný hybrid Goldus F1. Silnostěnné plody pro přímý konzum sklízíme především v technické zralosti, kdy jsou světle zelené.

Zdroj: Časopis Receptář

Nejvzácnější psí plemena na světě

Zdroj: Youtube