Papriky Češi milují, což dokládá každoroční zájem o semínka. A je z čeho vybírat. Jen u nás je k dostání kolem sedmdesáti různých druhů. S paprikami teprve začínáte? Žádný strach, můžete je pěstovat i na balkoně, musíte jim však poskytnout velkou péči a ideální podmínky - především teplo, stálé místo a ochranu proti chladu.

Sladká nebo pálivá

Jak si vlastně vybrat nejvhodnější odrůdu pro pěstování? Záleží na podmínkách, které můžete paprikám poskytnout. Odrůdy se silnou dužinou jsou určené spíše pro vnitřní pěstování - potřebují teplo, patří tedy do skleníků či fóliovníků. Naopak slabostěnné papriky zvládnou venkovní prostředí a občasné výkyvy teplot. U obou odrůd jsou na výběr desítky druhů, nemusíte mít strach, že si nevyberete. Záleží na vašich chuťových preferencích. Dáváte přednost sladkým, pálivým, či ostrým odrůdám? Nabídka je tak široká, že lze vybírat i podle barvy nebo tvaru. Existují i speciální odrůdy vhodné na nakládání či plnění.

Kozí roh i kápie

Každý kvalitní šlechtitel a producent osiva má své odrůdy. Velmi oblíbené jsou kónické tvary paprik - ze sladkých třeba novinka GOLDUS F1 - silnostěnná paprika, vhodná pro intenzivní polní pěstování, ale i pro pěstování ve fóliovnících a sklenících nebo vzpřímeně rostoucí Boneta. Vysokou plodností vyniká třeba SHARON F1. Má pikantní chuť, kterou způsobuje malé množství capsaicinu na blankách semeníku a vytváří tak jemné aroma po pálivé paprice, přestože se jedná o papriku sladkou. Pro nakládání se hodí široká škála beraních či kozích rohů, ale i paprik jablíčkového typu, které jsou ideální i pro plnění. Nejmenším strávníkům bude chutnat paprika HAMÍK - lahůdková baby paprika s menšími, sytě oranžovými plody, které jsou téměř bez semen. Velmi úrodná je pravá kápie LYDIE vyššího až vysokého vzrůstu sytě červené barvy.

Naplňte je

Paprika pálivá je pěstitelsky vysoce náročná plodina vhodná do polních podmínek nejteplejších oblastí, jinak ji musíme mít ve skleníku. Paprika HABANERO LEMON připomínají tvarem lucerničky, mají velmi dekorativní vzhled, silně pálivá paprička KORÁL třešňovitého typu je zase vhodná k nakládání do kyselého nálevu i jako surovina k sušení. Odrůda CAROLINA REAPER je jedna z nejpálivějších. Plody jsou typicky svraštělé se špičkou na konci.

Určitě nakupujte semínka ve specializovaných obchodech, kde vám odborný personál dokáže poradit. Na internetu nakupujte raději přímo u šlechtitele, kde můžete využít i online poradnu, pokud si s výběrem nebudete vědět rady.

Zdroje: prima-receptar.cz, www.zahradkarem.cz