Zdroje: www.zahrada-centrum.cz, adbz.cz

Papriky pěstujte a zaštipujte

Rajčata i okurky se u nás pěstují ve velkém a mnozí také propadli pěstování paprik. Krásné a šťavnaté kapie i ohnivě pálivé chilli papričky si někteří pěstitelé oblíbili už dávno a jejich skleníky jsou už nyní plné vzrostlých košatících se rostlin. Co papriky potřebují a je nutné je zaštipovat? Je to snad stejné jako u rajčat?

Jak na papriky

Papriky jsou teplomilné rostliny, které milují vlhko a u nás pro jejich pěstování kdovíjak skvělé podmínky nejsou. Pokud je pěstujete, nezbývá než jim najít útočiště ve skleníku či fóliovníku. Ale i tam mohou trpět, zvlášť pokud jsou výkyvy teplot příliš časté a velké.

Několik odrůd je možné pěstovat i na balkoně, lodžii či terase, nicméně si dejte pozor, kam je tento prostor orientovaný, severní chladná a stinná strana pro papriky rozhodně není vhodná.

Ujistěte se také, že máte pro papriky dostatečně velké nádoby a že budou mít stále dost vody. Mezi zaléváním je vhodné počkat na proschnutí substrátu, nicméně papriky vyžadují dostatek vláhy po celé vegetační období. Také je nutné zabezpečit paprikám chráněné stanoviště, jelikož přímo nesnášejí průvan.

Na zaštipování paprik nezapomeňte

Od zkušených pěstitelů se také můžete dozvědět, že papriky je vhodné zaštipovat. Není tomu však jako u rajčat. Paprikám se zaštipuje stonek v době, kdy mají rostliny na výšku zhruba 30 cm. Zaštípnutím se rostlina mírně zbrzdí v růstu a rozkošatí se, což je žádoucí. Na více větvičkách může vyrůst více plodů. Uvádí se dokonce, že díky zaštipování se zvyšuje výnos o zhruba 20 %.

Související články