Zdroje: www.nasezahrada.com, izahradkar.cz

Paprskovka: kráska z jižních krajů

Paprskovky jsou nádherné květiny, které si budete moci užít především celé léto až do podzimu. I malá rostlina vydatně kvete, ne nadarmo se jí přezdívá africká či kapská kopretina, někdy se můžete setkat s názvem modroočko. Malá rostlina kvete poměrně velkými květy, které nápadně připomínají kopretiny, nicméně její barevná paleta je mnohem zajímavější. Střed květu může být tmavě modrý, ale není to pravidlo. Okvětí paprskovek může být bílé, žluté, oranžové, ale také růžové nebo brilantně fialové. Čím dál častěji se také objevují cihlově červené květy nebo barevné kombinace, kdy se barva okvětních plátků mění od středu ke kraji.

Paprskovka není gazánie

Osteospermum čili paprskovka je také lehce zaměnitelná s jinou květinou. Také ta miluje slunce, propustnou půdu a u nás se pěstuje jako letnička. Jde o gazánii, která se sice téměř na vlas paprskovce podobá, ale nejde o stejný druh. Paprskovky pocházejí z jihu a východu afrického kontinentu, ale také jsou doma na Arabském poloostrově. Běžně se s nimi proto můžete setkat také v zahradách a hotelových komplexech na severu Afriky, když se tam vydáte na dovolenou.

Aby těch názvů pro jednu rostlinu nebylo dost, paprskovky můžete také najít v zahradnictvích pod názvem dvoutvárka. Vybírat můžete z řady krásných variant, z nichž některé mají částečně svinuté okvětní plátky a působí tak ještě exotičtěji.

Jak pěstovat paprskovky

Zdroj: Youtube

Jak se tedy o paprskovku postarat? Jak už jste se dozvěděli, potřebuje především přímé slunce a dobrou drenáž. Zeminu můžete odlehčit pískem nebo perlitem a ujistěte se, že rostlina nebude stát ve vodě. Raději ať je chvilku na suchu, než přelitá.

Paprskovka také upřednostňuje neutrální až mírně kyselé půdy, nemusíte se však snažit pH měnit. Používejte běžná hnojiva na podporu kvetení, která mají vyšší dávku draslíku a fosforu než růstová dusíkatá hnojiva.

Květina bude průběžně nakvétat celé léto a často květy vydrží až do října. Odstraňujte uvadající květy a tvořící se semeníky. Jestli se chcete pokusit o výsev vlastních semen příští sezónu, nechejte uzrát až poslední květy na konci léta.

Související články