Mšicomary (Aphidius colemani) byste si měli dokonce hýčkat, protože zejména ve skleníku vám tyto parazitické vosičky pomohou zachránit celou úrodu. Mšice nás většinou trápí všude – nejen na zahradě, ale i v květníku, na balkone a někdy dokonce uvnitř v bytě. Zbavit se jich je přitom hotové peklo. A přitom by stačila jen armáda mšicomarů! Je to neuvěřitelné, ale jedna tato parazitická vosička zvládne zlikvidovat až 300 jedinců mšice.

Ideální je nasadit vosičky – zejména do skleníku - ihned, jak se objeví první paraziti. Zabráníte tím množení mšic a poškození celé vaší úrody.

Přirozený tank na mšice

Tyto parazitické vosičky likvidují mšice tak, že je napíchnou. Tím je paralyzují, usmrtí a do jejich těl nakladou vajíčka, jak jsme již psali výše. Právě v těla mšice pak probíhá celý cyklus vývoje, od vajíčka přes larvu až k novému jedinci.

Mladé vosičky si pak v tom, co z mšice zbylo, vykoušou malý kruhovitý otvor, vylezou ven a nastává nový koloběh. Ten končí až momentem, kdy se zbavíte mšic a paraziti svých „životadárců“.

Vosička coby strážce skleníku

Napadené mšice, kromě toho, že slouží jako inkubátor pro mšicomary, zároveň vylučují poplašný feromon. Ten je však velmi nebezpečný i pro ostatní mšice, které popadají na zem a pak často uhynou. Když je pryč celá populace, zmizí i mšicomaři.

Proto jsou užitečné zejména ve skleníku, kde dokáží opravdu zatočit se všemi mšicemi, kterých byste se jinak jen velmi těžko zbavili. Jedna menší krabička těchto parazitických vosiček vystačí na zhruba 20 m², což je velikost běžného zahradního skleníku. I zde vosičky vydrží do té doby, než zlikvidují všechny mšice.

A jak poznáte, že je váš skleník napaden? Prvním signálem může být i do, když si do skleníku vylepíte žluté odchytové desky, a ty se začínají pokrývat mšicemi. Pak je čas nasadit vosičky.

A jestli jsou tyto vosičky nebezpečné pro vaše děti nebo čtyřnohé miláčky? Není se čeho bát. Mšicomaři se specializují jenom na mšice a na člověka ani domácí mazlíčky neútočí. Ve skleníku se tedy můžete bezpečně pohybovat i v momentě, kdy zde paraziti operují. Nasazení vosiček je vynikající ochranou vaší úrody, navíc bez jakékoli chemie.

Zdroje:

www.veronica.cz, www.blanokridlivpraze.cz, zahradkarskaporadna.cz