Likvidace pařezu je fyzicky i časově náročná záležitost. Kučování si každý z nás rád odpustí a lití chemikálií do předvrtaných děr v pařezu ještě zdaleka neznamená, že se pařezu v zahradě zbavíme. Proč tedy nevyžít pařez k dekoračnímu nebo pěstebnímu účelu. Vždyť z něj mohou vzniknout docela zajímavá zahradní zákoutí, dekorace, ale i praktické věci.

Osaďte pařez květinami

Snad nejčastěji se uplatňuje pařez v zahradě přeměněný v přírodní pěstební nádobu osazenou půvabnými květinami. Pravda je, že naplněný zeminou a osazený květinami bude potřebovat pravidelnou zálivku, aby se v něm rostliny udržely svěží, ale na druhé straně se dá očekávat, že za pár sezón se rozpadne, vyhnije a rozloží, takže se jej dříve či později stejně zbavíte.

Pro výsadbu do pařezu na zahradě se hodí celá řádka půvabných květin od cibulovin, jako jsou tulipány, narcisy nebo ladoňky přes letničky typu lobelky, sedmikrásky, lichořeřišnice, petúnie, surfinie, million bells až po muškáty, které je vhodnější do pařezu vložit společně s vyjímatelnou nádobou. V pařezu budou ale dobře vypadat i kapradiny nebo netřesky či macešky. Záleží tedy spíše na tom, zda je onen pařez situovaný spíše ve stínu, polostínu nebo na celodenním slunci, či někde jinde.

Z pařezu stolek

Rovný, netrouchnivějící a dostatečně vysoký pařez můžete v zahradě využít jako malý stolek. Bude stačit připevnit k němu vhodnou stolovou desku, nejlépe dřevěnou a kulatou, aby dobře ladila se zbylou částí kmene pokáceného stromu. Máte-li vy anebo někdo z vašich blízkých obě ruce pravé, může tak vzniknout zajímavý zahradní skvost.

Pěstujte na pařezu houby

Další možností, jak využít pařez v zahradě, je nechat pracovat přírodu a pěstovat na něm jedlé houby. Tak vám bude pařez navíc ještě užitečný. Pokud naočkujete pařez listnatého stromu ještě v průběhu měsíce března, dočkáte se později bohaté úrody hlívy, chutné a navíc velmi zdravé houby. K pěstování hlívy z podhoubí jsou nejvhodnější listnaté stromy: vrba, jabloň, bříza, ořešák, topol, osika nebo jasan.

Pohádková zahrada pro děti

Jezdí k vám na zahradu děti s vnoučaty? Vyrobte pro ty nejmenší půvabný domek pro skřítky, kolem kterého si mohou děti samy vysadit miniaturní lesní zahrádku. Uvidíte, že se při hře ve svém lesním království dobře zabaví a budou mít o důvod víc pozvat na zahradu i své kamarády a zahnat tak společně nudu.

Pařezová sedátka

Pařezy v lese často využíváme jako improvizované sedačky pro odpočinek při túrách lesem. Proč je tedy nevyužít stejným způsobem i v zahradě? Pokud je odříznete, můžete je nastavět okolo ohniště jako sedátka místo laviček anebo pro hosty navíc. Do pěvně usazeného pařezu se dá vysekat také malé dětské křesílko s opěrkou.

Pařezové pítko pro opeřence

Je-li zbytek pokáceného stromu v zahradě dosti vysoký, můžete na něj umístit i pítko pro ptactvo. Jistě v létě nepohrdne nikdo z malých opeřenců osvěžující koupelí. Ideální je takové pítko tam, kde se po pozemku nepohybují kočky, které mohou pro ptáky představovat jisté nebezpečí.

Na závěr doporučujeme projít si nápady na využití pařezu v zahradě zobrazené na nástěnce Pinterestu. Možná vás některý z nich osloví natolik, že se hned pustíte do jeho realizace.