Pavouci jsou běžnou součástí přírody, ale většina z nás jejich společnost většinou nevyhledává. Ovšem někteří sadaři a zahrádkáři, kteří pěstují hrušně, by o jejich přítomnost stát měli. Jsou totiž dva druhy pavouků, kteří jsou pro ovocné stromy nesmírně užiteční. A přestože je většina pavouků aktivních zejména v teplém počasí, zmínění pavouci se nejvíce činí právě v zimě.

Jak ošetřovat hrušně v průběhu roku? Podívejte se v tomto YouTube videu na kanále BOTUR:

Zdroj: Youtube

Zajímavý a užitečný objev

Vědci z Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně provedli výzkum, jehož výsledky jsou zajímavé pro všechny pěstitele hrušní, kteří chtějí stromy ochránit před nepříjemným onemocněním s názvem mra skvrnitá a také před invazemi nebezpečných mšic. Odborníci totiž objevili dva pavouky, kteří si s těmito neduhy hrušní umějí výborně poradit.

Své zjištění zveřejnili Stanislav Pekár se Stanislavem Korenkem z Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty MU v jednom z čísel prestižního časopisu Journal of Thermal Biology. Jejich dvouletý výzkum souvisel se snahou využít pavouky v boji proti škůdcům, čímž by se omezila spotřeba jedovatých chemických postřiků.

"Šplhalka s listovníkem nejenom dobře snášejí mrazy, ale oni dokonce využívají toho, že ostatní hmyz je ve svých úkrytech ve stavu hibernace. Při svých loveckých výpravách se tedy spící kořisti snadno zmocňují," vysvětluje Stanislav Pekár

Šplhalka keřová (Anyphaena accentuata)

Jedná se o druh pavouka, který se vyskytuje v mírném pásu Evropy a Střední Asie. Žije v různých typech lesů, najdete ho i v městských v parcích, sadech a zahradách. Nejčastěji se objevuje na kmenech a v korunách listnatých stromů, ale nevyhýbá se ani keřům a jehličnanům. Má poměrně štíhlé tělo s dlouhýma nohama. Na jejich posledním článku má šplhalka přilnavé chloupky, díky kterým se velice dobře pohybuje na hladkém povrchu.

Šplhalka keřová je aktivní i v zimě, kdy se vydává na lov i v mírných mrazech. Netká běžné pavoučí sítě, ale den tráví ve svém úkrytu a v noci se vydává na aktivní lov především menšího okřídleného hmyzu. Vajíčka kladou tito pavouci do svinutých listů a samice kolem kokonu upředou ochranný pavučinový vak. Noví jedinci dospívají v období května a června.

Listovník obecný (Philodromus cespitum)

Listovník patří mezi menší až středně velké pavouky zpravidla o velikosti 3 až 16 mm. Samci jsou o něco menší a je pro ně charakteristický kratší a štíhlejší zadeček. Podobně jako předchozí druh mají speciální výbavu na končetinách, v tomto případě se jedná o dva drápky a přilnavé chloupky. Zajímavostí je také fakt, že má tento druh pavouka osm očí ve dvou řadách a poměrně pestré zbarvení s typickou tmavou srdeční skvrnou na svrchní ploše zadečku.

Využijte lepenkové pásky

Chcete si tyto druhy pavouků hýčkat a udržet si je na hrušních? Stačí omotat kolem stromů lepenkové pásky, které poskytnou pavoukům dostatečný úkryt.

Související články

Zdroje: www.denik.cz, www.lidovky.cz, www.cesky.radio.cz, www.i60.cz, www.em.muni.cz