Pcháč rolní čili oset (Cirsium arvense) je jedním z nejobtížnějších plevelů. Zatímco kupříkladu drobný ptačinec žabinec zeleninu ani květiny příliš neohrozí, a navíc ho můžeme jíst (podobně jako pýr, popenec, bršlici a řadu dalších plevelů), mezi náletem pcháče žádné kulturní rostliny neobstojí. Nejen proto, že je až metr a půl vysoký a velmi odolný, ale navíc z kořenů vylučuje látky, které ostatním druhům rostlin škodí a potlačují jejich růst. Mladé listy pcháče jsou sice také celkem chutné, je však třeba z nich nejprve odstranit trny, což je poněkud zdlouhavá práce.

Jak se pcháče zbavit?

Kořeny pcháče mohou být až dva metry dlouhé, z čehož plyne, že vyrýt je jen tak nedokážeme. Zato při rytí rozrušíme vodorovné kořeny, kterými se rostlina šíří a pcháč pěkně namnožíme, protože nová rostlina okáže vyrůst i z kousku kořene. Jako by nestačilo, že jedna samičí rostlina vytvoří tisíce nažek, kterými se pcháč rozmnožuje také. Mnoho pěstitelů proto sáhne po herbicidu, ale ani s ním není snadné pcháč zahubit, může snadno zregenerovat a je velmi houževnatý. A ačkoli jsou herbicidy v současném zemědělství hojně využívány až zneužívány, mnozí pěstitelé si těmito dvousečnými zbraněmi svůj soukromý zelený ráj zamořovat nechtějí. Zbývají mechanické metody, jejichž kombinací lze výskyt pcháče potlačit úspěšně a trvale – mulčování a vyrýpávání mladých rostlin.

Dokud má pcháč pouze pár prvních listů, celý kořen vyrýpnout lze. Nejsnáze nářadím pro plevele s dlouhými kořeny, nebo rycími vidlemi. Podlouhlé listy mají zubaté okraje s měkkými, ale nepříjemně pichlavými trny, podle nichž je snadno poznáme. Mulčování pomáhá, pokud je vrstvené a důkladné, stejně jako u dalšího obtížného plevele, svlačce. Příbuzný pcháč obecný (Cirsium vulgare) má vzhled i vlastnosti podobné.

I plevel je užitečný

Pro nás je obtížným konkurentem kulturních rostlin, pro hladové opylovače prostřeným stolem. Jeho voňavá květenství nabízejí velmi sladký nektar a jsou proto vyhledávána motýly, čmeláky, včelami i rovněž velmi užitečnými mouchami pestřenkami. Na semenech si zase pochutnají pestrobarevní stehlíci. Je také odolnou pionýrskou rostlinou, která dovede osídlit a kořeny provzdušnit udusané, holé plochy bez života.