Jakmile se v březnu trochu oteplí a nehrozí velké mrazy, můžete bez obav odstranit chvojí, které je chránilo během tuhé zimy. Poté přichází na řadu zdravotní řez, který potřebují k dobrému růstu. Ovšem pozor, každý druh růže potřebuje trochu jiný typ řezu, protože mají rozdílný ráz růstu.

Odstraňte namrzlé výhony

U všech druhů platí odstranění těch výhonů, které jsou přestárlé, poškozené či napadené chorobami. Keřové růže - floribundy neřežte příliš hluboko, hlavní výhony by měly zůstat v délce asi 30 cm. U čajohybridů se radikálnějšího řezu nemusíte obávat, hlavní výhony zvládnou délku 20 cm, postranní seřízněte na 3 očka. Miniaturní růže bývají často během zimy poškozené mrazy. Výhony namrzlé či jinak poškozené, odstraňte úplně. Hlavní větve zkraťte asi na 10 cm.

Vyvazujte pnoucí růže

Pnoucí růže mají dlouhé výhony, kterými si zajišťují oporu. Nejprve odstraňte výhony, které jsou viditelně staré, ty mladší zkraťte na polovinu jejich délky. I když provedete radikálnější řez, nemusíte se obávat, že byste růži poškodili. Naopak vytvoří další větve, které musíte ještě v létě trochu zkrátit. U pnoucích růží pamatujte, že výhony by se neměly vzájemně křížit, aby dobře kvetly. Vyvazujte ty jednoleté postranní, které mají nejvíce květů. Nezapomínejte ani na stromkové růže, u kterých v kulovité koruně odstraňte slabé a namrzlé větvičky, také ty staré. U větví, které nesou květy, proveďte řez asi o polovinu původní délky na očko, které míří ven. Zabráníte tak, aby střed koruny nebyl příliš hustý.

Nezbytné hnojení

Máte za sebou prořezání? V tom případě se můžete se pustit do dalšího důležitého kroku, a to je hnojení. Na výběr máte nepřeberné množství hnojiv, ať už ve formě granulí nebo tekutých. Mějte na paměti, že granule působí delší dobu, ta kapalná zase působí rychleji, ale budete je muset zakrátko opět aplikovat znovu. Nechcete využívat chemické přípravky? Růžím nejvíce prospěje hnojení chlévskou mrvou. Kromě toho, že dodá rostlinám potřebné živiny pro růst a kvetení, chrání před případnými mrazy, které mohou překvapit i během prvních jarních týdnů.


Zdroje: www.magazinzahrada.cz, abecedazahrady.dama.cz