Některé orchideje, které si přivezeme z obchodu, sice krásně kvetou, často však změnou teploty květy opadají a zelené listy začnou chřadnout. Jaro je tedy vhodným obdobím zaměřit se na posílení zelené hmoty rostliny. Jen silná a zdravá orchidej nás totiž dokáže odměnit bohatým květenstvím.

Správné hnojení

Rostlině tedy dopřejme kvalitní hnojivo s vyrovnaným podílem dusíku, fosforu a draslíku. Výrobci toto hnojivo označují jako NPK a lze ho koupit v pevné i tekuté formě. Pro orchideje zvolte tekuté hnojivo a dávkujte podle doporučení na obalu. Obvyklá dávka se pohybuje kolem 2 ml na litr vody.

Na jaře a v létě je vhodné hnojit jednou za dva týdny. Substrát skládající se ze směsi stromové kůry, dřevěné kůry a mechu necháme nasáknout přibližně jednou týdně postavením květináče na cca půl hodiny do vody (nejlépe dešťové, popř. odstáte či převařené a vychladlé) nebo jej prolijeme a přebytečnou vodu vylejeme.

Najděte stín

Pokud listy tmavě kvetoucích orchidejí červenají nebo u světle kvetoucích blednou, je nutné přistiňovat. Mladé listy často špatně snáší ostrý sluneční svit, který vede k nevratnému poškození rostliny. Nebojte se tedy spustit žaluzie nebo květiny přemístit na vhodnější místo. Orchideje milují okenní parapety orientované na jih nebo na východ. Na západní straně jim hrozí popálení. Pamatujte však na to, že rostliny potřebují cca 12 až 14 hodin denního světla. (Zdroj: www.dumabyt.cz)

Přesazujte

Jarní období je pro přesazování ideální. Orchideje, které přes zimu strádaly, naberou druhý dech. Připravte si průhledný květináč o průměru cca 16 cm, tenkou polystyrenovou desku, práškové černé uhlí a kvalitní kůrový substrát.

Samozřejmostí jsou také ostré nůžky. Rostlinu pak vyjměte z květináče a odstraňte suché nebo poškozené kořeny. Řezy ošetřete prachem z dřevěného uhlí abyste zamezili šíření plísní. Poté orchidej vložte do nového květináče, opatrně rozložte kořeny a zasypte substrátem. Po přesazení ji každý den roste odstátou vodou a po týdnu začněte zalévat. (Zdroj: hobby.instory.cz)

Když odkvetou

Odkvetlý stonek zařízněte buď na bázi orchideje nebo, u rodu Phalaenopsis (můrovec), u prvního širšího očka. Pokud stonek uschne, seřízněte ho asi centimetr od báze rostliny. Rány ošetřete práškem z dřevěného uhlí nebo zasypte skořicí. (Zdroj: www.gardeningknowhow.com)