Rajčata se do Evropy dostala společně s bramborami, a to až po objevení Ameriky. Jejich semena i sazenice přivezly pokolumbovské výpravy. Nejprve se rajčata pěstovala v Itálii a Portugalsku a zcela paradoxně jen pro okrasu. Jako plodová zelenina se začala využívat až později.

I rajčata potřebují výživu

Rajčata potřebují ke zdárnému růstu hnojení stejně jako ostatní plodiny. A nejlepší je vždy používat přírodní hnojiva, protože jsou velmi účinná. Díky nim vám budou rajčata plodit jako o život a vy budete šetrní k přírodě. A samozřejmě je můžete využít i pro další pěstované plodiny. Když budete rajčata správně hnojit, podpoříte tak nejen jejich správný růst, ale keříky se budou celkově lépe vyvíjet, budou mít chutnější plody, které budou mnohem rychleji dozrávat, a dokonce se zvýší i jejich množství.

Proč používat pečivo k výrobě hnojiva

Odhalíme vám důležitý fakt. Celé tajemství hnojiva z pečiva je ukryto v kvasnicích, které obsahují spoustu důležitých látek, jako jsou minerály, stopové prvky a organické železo. Proto budou sazenice a později i mladé rostliny mnohem silnější, se zdravým kořenovým systémem a porostou podstatně rychleji.

Přeměňte rohlíky na hnojivo

Připravte si uzavíratelnou nádobu o objemu 10 litrů a ze 2/3 ji naplňte nakrájenými kousky rohlíků. Následně je zalijte vodou, která bude mít pokojovou teplotu. Nádobu dobře uzavřete víkem, zabráníte díky tomu tvorbě plísní. Nechte tak týden kvasit na teplém a tmavém místě. Ve chvíli, kdy se už na hladině nebude tvořit pěna, zdárně se dokončila fermentace. Vzniklý koncentrát hnojiva přeceďte a odstraňte veškeré zbytky rozpuštěných rohlíků.

Jak hnojivo používat

Abyste zbytečně rostliny rajčat nespálily, je nutné roztok dostatečně naředit čistou vodou v poměru 1:3. Aplikujte půl litru připraveného hnojiva jednou za týden až do doby, kdy se utvoří první plody.

Přidávejte rajčatům i popel

Kvasnicové hnojivo doplňujte popelem, protože vyrovná nedostatek dusíku a vápníku, které se během fermentace vstřebávají. Zajistíte tak rajčatům veškerou výživnou péči.

Dodržujte důležitá pravidla

  • Vždy si připravte čerstvý roztok.
  • Aplikuje hnojivo na zahřátou půdu, kvasinky se aktivují v teplém prostředí.

Zdroje: www.thisismygarden.com, www.bydlimekvalitne.cz, www.kupi.cz