Pelyněk (Artemisia)

Kdysi se bylina vyskytovala jen v oblasti Středomoří a západní Asie, odkud se však časem rozšířila do celé Evropy, Asie, severní Afriky i Ameriky. Jde o rozsáhlý rod, který zastupuje více známých druhů, jako jsou například pelyněk pravý, pelyněk černobýl nebo pelyněk estragon.

Už samotný latinský název vypovídá o jeho léčivých účincích. Artemis totiž byla řecká bohyně, která dokonale ovládala léčitelské umění. Díky svým blahodárným účinkům je tato rostlina nepostradatelnou součástí tradičních bylinných směsí, některých léčiv, ale i tradičních alkoholických nápojů.

Alergici by měli být obezřetní

Přestože jsou známy pozitivní účinky pelyňku, jedná se zároveň o poměrně silný alergen. Proto by měli být opatrní především alergici, které může obtěžovat nejen pyl pelyňku, ale i jeho případná konzumace.

K čemu všemu se pelyněk využívá

Rostlina pelyňku se tradičně používá na vyladění některých zdravotních potíží, ale také na výrobu piva nebo absinthu a perfektně funguje i jako skvělý odpuzovač hmyzu. Bývá složkou mnoha domácích repelentů. Velké využití má také v kuchyni, kde se používá například jako skvělé dochucovadlo masa a k výrobě odvarů a čajových směsí.

Máte pocit plného a těžkého žaludku? Pelyněk vám uleví, protože napomáhá lepšímu trávení, zdokonaluje funkci žlučníku a také tvorbu žluči. V případě, že trpíte nechutenstvím, pijte z této bylinky čaj, protože povzbuzuje i chuť k jídlu. Pelyněk umí dokonale vyčistit střeva od parazitů, uvolňuje napětí i bolesti během menstruačního cyklu a má protirakovinné účinky.

Jak pelyněk pěstovat

Pelyněk je v podstatě nenáročná bylina, která holduje teplu, suchu a půdám bohatým na vápník. Dopřejte tedy bylince slunné a bezvětrné stanoviště, nevadí mu ani vysoké teploty a přímé sluneční paprsky po celý den. Aby se mohl dobře vyvíjet, potřebuje propustnou, spíše sušší půdu, která má zásadité pH. Zálivka by měla být spíše velmi mírná, takže jásejte, protože pelyňky si s přehledem vystačí pouze s dešťovou vodou, přemokřenou zeminu nesnášejí. Ovšem mladé sazenice byste během suchých dní měli raději občas zavlažit.

Pěstování pelyňku na zahradě

Víte, se kterými rostlinami si pelyněk báječně rozumí? Hlavně s dalšími suchomilnými bylinami, jako jsou například rozmarýn, levandule nebo tymián. Velice efektivně vypadá i v záhonech s trvalkami, jen vysaďte pelyněk za ně, aby jim zbytečně nestínil. Nezapomeňte z okolí pelyňku pravidelně odstraňovat plevel a kypřit půdu, poroste vám rychleji a rostlina bude celkově bohatší. Protože pelyňky nemají rády větší vlhkost, neměli byste kolem nich nikdy mulčovat, aby se v okolí rostliny nezadržovalo nepotřebné vlhko. Pelyňky si ponechte přibližně 4 až 5 let, a poté je nahraďte mladými sazenicemi.

Pěstování pelyňku v květináči

Většinu druhů je možné bez problémů pěstovat i v květináči. Je to možné například u pelyňku pravého, který sice běžně dosahuje i výšky až 150 cm, ale v nádobách vám takto nenaroste a bude podstatně menší. Když mu dopřejete náležité podmínky, lze pelyněk s přehledem pěstovat i na balkoně nebo terase. Květník mu dopřejte větší, protože potřebuje ke zdravému růstu dostatečný prostor. Substrát si můžete vlastnoručně namíchat ze zahradní zeminy, písku, drobného štěrku a vápna. Rostliny pěstované v květináčích byste měli čas od času raději i zalévat.

Hnojit, či nehnojit?

Při výsadbě nových sazenic není od věci použít kompost. Přestože nejsou pelyňky příliš náročné na živiny, sem tam je přihnojte, dočkáte se bohatší úrody. Během vegetačního období je vhodná kopřivová jícha, kterou si z kopřivové natě můžete snadno vyrobit sami.

Pohodové posezení na zahradě

Pelyněk nesnášejí komáři, proto si ho vysaďte poblíž pergoly nebo posezení, při večerním posezení nebo grilovačkách vás tak nebude tento bodavý hmyz obtěžovat.

Zdroje: www.magazinzahrada.cz, www.sazenicka.cz, www.floranazahrade.cz