Ano, Perovskie lebedolistá (Perovskia atriplicifolia) neboli ruská šalvěj či ruská levandule, má téměř samé klady. Můžete ji pěstovat v květináči i volně v půdě. Potřebuje slunečné stanoviště, propustnou a na živiny chudou půdu a střední zálivku. Na chatu či chalupu v lese či u potoka tak není zcela vhodná.

Původ perovskie

Rostlina byla pojmenována po turkestanském guvernérovi ruské provincie Orenburg Vasiliji A. Perovském. Avšak nepochází z Ruska, nýbrž ze Střední Asie. Běžně roste v suchých oblastech Afghánistánu a Pákistánu. Zajímavostí je, že se nachází i na náhorních plošinách Tibetu ve výšce 2400 m.n.m.

Jak perovskie vypadá

Rostlina na první pohled připomíná levanduli. Vytváří polo-dřevnatý keř, který je vysoký a široký až 1,5 metru. Začíná kvést v červenci, kdy nasazuje modrofialová poupata. Některé květenství jsou až 30 cm dlouhé a mají velké množství nektaru. Až do podzimu tak přitahují opylovače.

Jak a kam perovskie vysadit

Prostokořenné sazenice se vysazují brzy na jaře nebo v září, kontejnerové kdykoli během sezóny až do prvních mrazíků. Na dno jámy nebo truhlíku nasypte drenáž, která pomůže proti zahnívání kořenů. Vyšší kultivary pěstujte ve skupinkách. Vytvoříte si tak krásný fialový koberec. Rostliny vysazujte na slunce. Nevadí jim ani svah nebo skalka. Ruská šalvěj však potřebuje dostatek prostoru.

Péče o perovskie

Perovskie je opravdu nenáročná na údržbu, takže je vhodná i pro zaneprázdněné zahrádkáře nebo začátečníky. V zahradnictví najdete hned 4 druhy. Perovskie lebedolistá (Perovskia atriplicifolia), Perovskie artemidina (Perovskia artemisioides), Perovskie krtičníkovitá (Perovskia scrophulariaefolia) a Perovskie dřevinkovitá (Perovskia abratanoides). První zmíněná je však na zahradu nejvhodnější. Stačí ji pouze na jaře ořezat. Loňské výhony zkraťte o třetinu nebo čtvrtinu. Nebojte se, že rostlině ublížíte. Díky tomu nasadí více poupat a bude bohatě kvést. Mladší větvičky můžete zkrátit o 5 cm. Na zimu ji nemusíte ničím zakrývat. Vydrží mrazy i do mínus 30 °C.

S čím perovskie vysadit?

Pokud chcete krásně kvetoucí zahradu, můžete ji vysadit k levanduli. Jakmile tato bylinka v červnu odkvete, nahradí ji ruská šalvěj. Výborně také vypadá v kombinaci se středně vysokou trávou jako je např. dochan. Společnost jí také může dělat ostroček nebo některá z třapatek.

Zdroj: www.thespruce.com, zahradkaruvrok.cz