Zdroje: homeguides.sfgate.com, blog.nurserylive.com, www.gardeningknowhow.com

Možná vás překvapí, že rostliny můžou pozitivně reagovat na perlivou vodu. Nedivte se, je totiž přímo nabitá důležitými živinami, a proto je pro ně blahodárná a pomáhá jim rychleji růst.

Ovšem jen v případě, že je bez obsahu cukru. V ochucených nápojích, jako je třeba pivo či všechny sycené limonády, může právě cukr rostlinám zabránit ve správném vstřebávání potřebných významných látek a ve skutečnosti by je mohl poškodit nebo i zničit. Sladká soda může poničit kořeny a být příčinou k mnoha zbytečným chorobám.

Výzkum na téma perlivá voda a rostliny

V roce 2002 provedli vědci z University of Colorado Boulder pokus, kdy zkoumali účinky zalévání perlivou vodou u květiny s názvem Domácí štěstí (Helzine soleirolii). Během desetidenního experimentu odborníci zalévali rostliny jak obyčejnou vodou, tak i nasycenou. Rostliny dostávali shodnou dávku hnojiva a byly vystaveny stejnému množství slunečního světla.

Došli k závěru, že rostliny, které dostávaly perlivou vodu, rostly více než dvakrát rychleji a měly mnohem zdravější a výraznější odstíny zelené barvy. Očekávali, že k tomu díky živinám v sifonu dojde a výsledky jejich experimentu tuto domněnku jen potvrdily. Voda se totiž vlivem oxidu uhličitého mění na kyselinu uhličitou: CO2 + H2O -> H2CO3, která prudce sníží pH půdy a neutralizuje zásaditou zeminu.

Proč je pro rostliny perlivá voda prospěšná?

Nasycené neslazené nápoje totiž obsahují řadu živin, které ovlivňují růst:

  • uhlík
  • kyslík
  • vodík
  • fosfor
  • draslík
  • síra
  • sodík


Pěstované rostliny tyto významné látky v půdě běžně dostávají, jestliže jim dopřejete vhodný substrát a náležité podmínky, ale sycená voda se stane vlastně jakýmsi urychlovačem správného vývoje a růstu, protože se potřebné živiny okamžitě vstřebají do kořenů. Neznamená to však, že byste měli takto zalévat rostliny neustále, stačí jim hnojivo v podobě sodovky dopřát jen občas, ale v pravidelných intervalech po celou dobu pěstění. Hodí se nejen pro veškeré květiny a plodiny na vaší zahradě, ale tuto lahůdku můžete dopřát i vašim pokojovým květinám. Sycená voda je zázrakem i pro ovocné stromy a veškeré sukulenty.