Tymián je pěstován v mnoha podobách a varietách, nejaromatičtější odrůdy se pěstují ve Středomoří. Už staří Řekové ji měli rádi pro její nasládlou kořenitou chuť a touto stálezelenou bylinou se ochucují polévky, dušené masové směsi a také nádivky do tučného masa a ryb. Houževnaté stonky tymiánu tvoří poléhavé keříky. Jakmile se tymián ujme, můžeme ho na jednom místě nechat mnoho let. Citronový tymián také tvoří keříky a pěstuje se stejně jako tymián obecný.

Pěstování tymiánu

Tymián obecný dorůstá výšky 20 cm a šířky 30 cm. Tymiánu i jeho varietám (například s citrónovou vůní) vyhovuje slunné stanoviště a dobře propustná půda.

Výsev semínek

  • Semena vyséváme na jaře do sadbovače s výsevním substrátem a necháme vzejít v pařeništi.
  • Když se semenáčky dají uchopit do prstů, přepícháme je do 8 cm širokých květináčků se sadbovým substrátem, nebo přímo na stanoviště.
  • Koncem dubna a v květnu lze vysévat přímo ven do bylinkové zahrádky.

Množení řízkováním

  • Tymián se dá množit řízky z postranních výhonů, které odřízneme i s uzlinou, a to koncem jara nebo začátkem léta.
  • Řízky vložíme do malých květináčků naplněných směsí rašeliny a písku nebo perlitu v poměru 1:1 a necháme zakořenit v pařeništi.
  • Zakořeněné řízky přesadíme jednotlivě do květináčků o průměru 8 cm se sadbovým substrátem a na podzim je vysadíme ven.
  • Na jaře lze také rozdělit kořeny starších rostlin a přesadit je do samostatných květináčků.

Použití tymiánu v kuchyni

Tato nesmírně aromatická bylinka patří k nejpoužívanějším bylinkám vůbec. Troška čerstvého nasekaného tymiánu dodá chuť a vůni ovocné šťávě, salátu, zálivce, pikantní omáčce a veškerým pokrmům z masa a zeleniny. Tymián se rovněž hodí na pečenou, grilovanou či dušenou rybu. Před pečením posypeme čerstvě odrhnutými lístky maso nebo vložíme celou snítku pod kůži. Tymián se neztratí ani v nádivce do kuřete, v rajčatových omáčkách a polévkách, ale také v paštikách a marinádách. Z citronového tymiánu se zase vaří velmi osvěžující a léčivý čaj: snítku zalijeme vroucí vodou a necháme 10 minut odstát.

Pro zdravé trávení i dobrou náladu

Tymián má dezinfekční účinky, působí proti parazitům, průjmům a nadýmání a zlepšuje trávení. Ulevuje při chronických zánětech žaludku a podporuje krevní oběh. Kromě toho mírní kašel a pomáhá při bronchitidách, astmatu a černém kašli. Napomáhá obnovit normální střevní flóru, proto je prospěšný při braní antibiotik a při kandidóze. Je účinný při vyčerpání, úzkosti, nespavosti a depresi. Má močopudné účinky, působí tedy při zadržování vody v těle, infekcích močových cest, revmatismu a dně. Tymiánový olej se zevně používá jako mazání při artritidě, svalové bolesti a jako dezinfekční prostředek. Nálev nebo tinktura jsou účinné jako ústní voda, kloktadlo a k oplachování aftů.

Slaný koláč s tymiánem

  • 4 vejce
  • 125 g jemných ovesných vloček
  • 125 g hladké mouky
  • 125 g másla
  • 750 g čerstvých rajčat
  • 1 cibuli
  • 1 stroužek česneku
  • svazeček tymiánu
  • 300 g kysané smetany
  • 150 g nahrubo nastrouhaného sýra
  • Pepř a sůl

Nejdříve připravíme těsto: žloutek z jednoho vejce rozmícháme s ovesnými vločkami, moukou, máslem, 1/2 lžičky soli a asi 4 lžícemi vody.

Těsto vložíme do vymazané koláčové formy, okraje zdvihneme a těsto několikrát propíchneme. Pečeme ve vyhřáté troubě 10 minut.

Rajčata spaříme a oloupeme, cibuli a česnek nadrobno posekáme.

Smícháme kysanou smetanu, zbylá 3 vejce a bílek, sůl, pepř a tymián.

Na těsto poklademe rajčata, posypeme je cibulí, česnekem, sýrem a přelijeme smetanou s vejci.

Pečeme asi 20 minut.