obrázek z archivu ireceptar.cz

Pěstování dýní na semínka: z tykve olejné je nemusíte loupat

U nás olejnou tykev pěstuje hrstka zahrádkářů, v Rakousku se těší velké oblibě. Semena jsou výtečnou a zdravou plochou, lisuje se z nich také olej vynikající chuti.

Tyto nepříliš známé zeleniny můžeme v zahrádkách pěstovat nejlépe na kompostu či v pařeništi. Tykve rostou spolehlivě, jsou úrodné a k využití nabízejí nejen semínka bohatá na zinek.

Holozrnná, bezslupkatá, nahá či olejná, to jsou přívlastky pro tykev Cucurbita pepo, var. oleifera, která má na rozdíl od ostatních tykví tu zvláštnost, že vytváří semena, na kterých nenajdeme osemení, „slupku“. Místo něj mají pouze mázdřitou blanku. Taková semena jsou ideální k přímému konzumu, protože je nemusíme pracně vyloupávat, ale i k přípravě různého cukroví nebo k produkci oleje.

Dýňová semena jsou přirozeným zdrojem zinku a dalších mienrálůDýňová semena jsou přirozeným zdrojem zinku a dalších mienrálůAutor: Archiv ireceptar.cz

Pěstování

Olejná tykev vytváří šlahounovité, až několik metrů dlouhé rostliny, existují však i typy polodlouhé či keříčkovité. K pěstování v zahradě se nejvíce hodí polodlouhé typy, které jsou poměrně výnosné a přitom nezabírají mnoho místa. Rostlina navíc vytvoří mohutné listy, které zabrání růstu plevelů. Keříčkové typy plodí méně a nepravidelně. Plazící se šlahouny se samovolně přichycují k půdě přídatnými kořínky, které tykev pevně ukotvují k zemi.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Rostliny jsou teplomilné, poničí je sebemenší mráz.

  • Semena vyséváme v druhé polovině května na záhon, na kompost či do pařeniště a šlahouny necháváme volně růst.
  • V chladnějších oblastech je vhodnější vysazovat předpěstované sazenice s dostatečně prorostlým balem.
  • Nikdy nesázíme rostliny prostokořenné z trhané sadby, protože se velmi špatně ujímají.
  •  Tykvím stejně jako melounům svědčí mulčování černou netkanou textilií, trávou nebo slámou.

Tykve na semínka sklízíme až dokonale vyzráléTykve na semínka sklízíme až dokonale vyzráléAutor: Archiv ireceptar.cz

Sklizeň

Na rostlině dozrají asi 2-3 plody, které ale netrháme dříve než s příchodem prvních mrazíků, protože dlouhou vegetaci potřebují semena, aby se správně vyvinula.

Zpracování semen

Plody mají velmi tvrdou slupku, musíme ji nejdříve rozřezat nebo rozbít a semena pak důkladně propláchnout vodou a poté usušit. Z jednoho plodu jich získáme asi 100 g.

Při semenaření pozor na křížení s jinými varietami

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

U nás lze koupit odrůdy Crystal a Olina, které tvoří kratší šlahouny. Pro jejich pěstování vybíráme humózní stanoviště, v závětří s dostatkem slunečního svitu.

Rostliny vytvářejí odděleně samčí a samičí květy, přičemž ty samičí mají pod korunou kulatý pestík jako základ budoucího plodu. Pokud chceme tykev dále množit vlastními semeny, dbáme na to, aby se rostliny samovolně nesprášily s ostatními varietami tykve obecné, to znamená s cuketami, patisony, tykvemi špagetovými a okrasnými tykvičkami, s nimiž se snadno zkříží až na vzdálenost 1 km. Potomstvo by tím získalo smíšené vlastnosti a zcela by přišlo o to nejcennější -  holozrnnost.

dýňová semínka, výtečná a zdravádýňová semínka, výtečná a zdraváAutor: Archiv ireceptar.cz

Deset semínek pro zdraví

Semena tykve olejné obsahují kyselinu linolovou a vitamin E. Významné jsou jako zdroj zinku. Rostliny obecně hromadí nejvíce zinku právě v semenech a semena tykví jsou jedna z největších, je proto jasné, že jsou výhodným prostředkem k obnovení rovnováhy při jeho deficitu. Nedostatek zinku v lidském těle může vyvolávat zdravotní potíže, třeba kožní vyrážky, lámavost vlasů, nehtů a podobně. Pro odstranění potíží způsobených nedostatkem zinku se doporučuje denní dávka deseti semen.

Olejná dýně vznikla ve Vídni a v Lednici

Holozrnná tykev má zajímavou historii, dokonce spojenou s naším územím. Všechny tykve vesměs pocházejí z Ameriky a do Evropy se dostaly až zásluhou Kryštofa Kolumba. Mázdřité osemení tykve však vzniklo jako přirozená mutace až v Evropě. Objevil ji vídeňský profesor Tschermak začátkem 20. let 20. století a odrůdu v Lednici na Moravě došlechtil jeho žák profesor Frimmel.

Z dýňových semen se lisuje vynikající olejZ dýňových semen se lisuje vynikající olejAutor: Archiv ireceptar.cz