Zdroj: www.ceskestavby.cz, abecedazahrady.dama.cz, www.bydlimekvalitne.cz

Koupíme nevhodné sazenice

Prvního závažného omylu se můžeme dopustit už při nákupu sazenic. Informace, že jde o "jahody", sama o sobě nestačí. Ve slušném zahradnictví by vám měli doporučit odrůdu vhodnou pro vaše podmínky – některé kultivary se hodí spíš pro volné záhony, jiné pro balkon; máte-li zahradu v podhůří, zajímejte se o odrůdy, které dozrávají později. Nenechte se zlákat reklamou na velké plody, důležitější je, aby odrůda byla dostatečně otužilá a odolná proti padlí a hnilobě kořenů.

Na sazenicích už možná budou první kvítky. Neradujte se, že jsou jahůdky už na cestě, a květy raději odstřihněte, i když vám to zlomí srdce. Rostlina se při zasazení na finální stanoviště musí soustředit na tvorbu kořenového systému a přeměna květů na plody by ji zbytečně vyčerpávala.

Hnojíme málo, nebo naopak příliš

Hnojení jahod je velká kapitola a chybička se zde snadno vloudí i pod ruku zkušeného zahradníka. Pro začátek si zapamatujme dvě stěžejní zásady:

Půda by měla být dobře prohnojena předem, přihnojování hned po výsadbě nebo v průběhu plození se nedoporučuje.

S organickým hnojivem (kravský hnůj, slepičince) během vegetace je třeba opravdu šetřit, protože by mohlo rostliny takzvaně spálit. Ideálně bychom je měli do půdy zapravit už měsíc před výsadbou.

V obchodech najdete řadu hnojiv určených přímo pro jahody, nicméně pokud se vám nechce na domácí záhonky lít chemii, vystačíte si i s kvalitním kompostem. Jahodám prospívá také zelené hnojení vypěstované jako předplodina a zapravené do půdy počátkem podzimu.

Necháváme plody válet v blátě

Jedná se o hřích z čisté lenosti. Pokud zralé jahody průběžně nesbíráme a necháme je ležet na mokré hlíně, rychle chytají plíseň a hnilobu, která se záhy rozšíří po celém záhonu. Problém se jednoduše vyřeší tím, že jahodníky podložíme speciálními plastovými podložkami, které plodům ve styku s vlhkou zeminou zabrání.

Čisté plody zaručí také černá folie či netkaná textilie, která se na záhon rozloží už při výsadbě a jahodníky se z ní nechají jen vykukovat. Oba materiály mají trochu odlišné vlastnosti a je čistě na vás, jaký zvolíte. Netkaná textilie je prodyšnější, propouští vodu, ale mohou se pod ní objevit mechy. Přes folii dešťová voda nepronikne, takže se jahodníky musejí zalévat přímo do vystřižených otvorů, na druhé straně ale folie pod sebou lépe zadržuje vláhu a brání tvorbě mechů. Navíc je odolnější – na záhoně vydrží klidně dva tři roky.