Jahody pěstované v dřevěných paletách

Jahody pěstované vertikálně v dřevěných paletách se stanou jedlou dekorací lodžií, teras a dlážděných dvorků, ale mohou oživit i fádní betonové ploty a domovní zdi. Při hledání vhodného stanoviště myslíme na to, že jahody preferují slunné, teplé a vzdušné místo, orientované nejlépe k východní straně.

Pro pěstování jedlých plodin je potřeba zakoupit palety nové, abychom měli jistotu, že se v nich nepřevážely potraviny nebo chemikálie, které by mohly dřevo kontaminovat bakteriemi a škodlivými látkami. Za kvalitní kusy se dají považovat tzv. europalety, které prošly testováním a nesou řádné označení. Kód HT (Heat Treatment) nebo DB (Debarked) naznačují, že paleta bude zdravotně nezávadná, naopak značka MB vypovídá o ošetření nebezpečným metylbromidem.

Ošetření palet

Protože je dřevo přírodním materiálem, který sám o sobě není příliš odolný vůči rozmarům počasí, měli bychom palety napřed přejet smirkovým papírem a natřít zdravotně nezávadnou impregnací. Na trhu najdete výrobky, které jsou určené k ošetření dřevěných prvků na dětských hřištích, což je pro jedlou zahradu dobrá volba.

Jak paletu přeměnit ve vertikální jahodový záhonek

Způsobů, jakým paletu přeměnit v půvabný vertikální jahodový záhonek, je hned několik. Nejjednodušší je postavit paletu ke zdi a na jednotlivé příčky lícové strany zavěsit truhlíky či jiné závěsné nádoby. Pokud tolik truhlíků nemáme a nechceme je kupovat, můžeme paletu otočit a vystouplé části podbít prkny nařezanými na míru (k tomuto úkonu lze použít i jinak nevyužitá prkna z přední strany). Tím nám vzniknou dřevěné přihrádky, které vyložíme černou netkanou textilií a naplníme zeminou. Dno přihrádek ovšem musí mít vyvrtané otvory pro odtok vody, aby se nám jahody při zálivce neutopily.

Oblíbeným řešením je také vyrobit na zadní stranu palety kapsy z netkané textilie. Aby měly rostliny dostatek prostoru a abychom se snadno dostali k plodům, je lepší mezi kapsami nad sebou ponechat větší rozestupy. Docílíme toho jednoduše tím, že z palety vytrháme sudá prkna. K těm ponechaným pak ze zadní strany přicvakneme sponkovačkou kapsy, které naplníme substrátem a osázíme jahodami. Paletu nakonec obrátíme lícní stranou vpřed a vystavíme světu na odiv.


Zdroje: www.drevostavitel.cz, www.magazinzahrada.cz, www.dumazahrada.cz