Musím masožravky krmit? Co žerou?

Masožravky nejčastěji chytají drobný hmyz a jiné živočichy obdobné velikosti. Vodní druhy se obvykle specializují na ještě menší vodní tvory. Jen v extrémních případech se můžeme setkat s druhy, které zvládnou polapit i menší obratlovce. Pro naprostou většinu masožravek je však živočišná kořist jen pouhým přilepšením a při pěstování krmení nevyžadují. Živiny si berou ze substrátu.

Kde mohu masožravé rostliny koupit?

Skromná nabídka nejběžnějších druhů bývá k vidění i v květinářstvích nebo hobbymarketech. Pro náročnější pěstitele je ale vhodnější volbou návštěva specializované burzy nebo výstavy, případně se podívat na nabídky na internetu – existuje řada specializovaných českých e-shopů s masožravkami.

Potřebuji pro masožravky skleník?

Většina běžně pěstovaných druhů žádný skleník nepotřebuje a nejlépe poroste na běžném okenním parapetu. Důležitý je dostatek světla a sluníčka. Dříve se tvrdívalo, že je nutná vysoká vzdušná vlhkost a tím pádem skleník nebo jiný uzavřený prostor. Současná pěstitelská praxe toto vyvrátila.

Jaké druhy se nejsnáze pěstují?

Máte-li možnost pěstování na jižním okenním parapetu nebo ještě světlejším místě, pak můžete začít například (sub)tropickými druhy rosnatek, jako jsou Drosera capensis, Drosera spatulata nebo Drosera aliciae. Do stinnějších podmínek jsou pak velmi vhodné mexické tučnice (Pinguicula cyclosecta, Pinguicula gigantea, Pinguicula ehlersiae aj.) nebo terestrické kobercovitě rostoucí bublinatky (Utricularia bisquamata, Utricularia subulata, Utricularia blanchetii aj.). Kdo má možnost chladného zimování (skleník, zimní zahrada atd.), pak se může dívat též po špirlicích (Sarracenia) nebo oblíbené mucholapce podivné (Dionaea muscipula). Obecně ale masožravky patří mezi jednoduché rostliny na pěstování a při splnění několika specifických nároků není nutné bát se ani náročnějších z nich.

Mám v bytě mušky. Jaké masožravky jsou na ně nejlepší?

Některé masožravky sice dokážou nachytat spoustu drobných mušek (Pinguicula gigantea, Drosera indica aj.), ale pro tento účel bych je pořizovat nedoporučoval. Jejich účinnost není tak velká, jak si lidé představují. Efektivnější bývá zaměřit se na původ mušek (nejčastěji ovoce u octomilek nebo substrát u rostlin napadený smutnicemi).