VYBRAT SPRÁVNOU TECHNOLOGII

Okurky se na českých zahradách pěstují ve třech různých variantách – jako salátovky neboli hadovky ve skleníku, jako nakládačky a jako polní salátové. Toto dělení odráží i šlechtění, odrůdy nelze zaměňovat. Každý způsob chce něco trochu jiného, nepěstují se stejně. Pozorní musíte být zvlášť u salátových odrůd, které jsou označené jako partenokarpické. Ty zakládají plody bez opylení, které je u jiných okurek nutné, protože jsou botanicky hmyzosnubné. Takto označené odrůdy jsou určeny výhradně do krytých prostor, jako jsou fóliovníky a skleníky. Z nabídky to jsou například Paladinka F1, Saladin F1, Minisprint F1, Santos F1, Pony F1 či dlouhoplodá Orca F1 a Vista F1. Polní salátovky (Lili F1, Linda F1, Markýza F1, Aikon F1) naopak opylení potřebují. U nakládaček toto omezení není, i když jsou vesměs partenokarpické, vysazují se pouze ven.

DOSTATEK ORGANICKÉ HMOTY V PŮDĚ

Jemné a křehké kořeny okurek potřebují kyprý a vzdušný substrát a dostatek dostupných živin. V příliš těžké půdě špatně rostou a trpí chorobami. Zvýšit obsah vzduchu i organické hmoty v půdě pomůže třeba dostatečně namočená sláma, ale můžete využít i hrubé zbytky kompostu nebo i drobnou trávu ze sekačky. Pozor, tato vrstva vysoká kolem deseti centimetrů se zapravuje pod vrchní vrstvu jemné půdy, do které se sazenice vysazují nebo vysévají, nejde o klasické mulčování. Horní vrstva zeminy se dá stranou a vrací se na místo až poté, co se přidaný materiál zalije a upraví na stejnou výšku.

POZOR NA VLÁHU

Okurky jsou nekonečné, dravě rostoucí liány a vody potřebují opravdu spoustu. Z toho důvodu se nehodí na přírodní, nově založené navršené záhony – ty totiž často nezadrží dost vláhy. Příliš vhodné se nejeví ani ty vyvýšené s jednoduchým opláštěním z prken bez důkladné vnitřní izolace nopkovou fólií, které jsou jednak velmi záhřevné, navíc rychleji vysychají, voda uniká i škvírami mezi prkny.

ŘEZ JE NEZBYTNÝ

Pravidelné sestřižení udrží rostlinu plodnou a nutí i zakládat více květů, toto opatření udržuje i vitalitu. Hadovky se zkracují, když dorostou pod střechu, polní a nakládačky za 3. až 4. listem, nové výhony, které se pak objeví, za druhým.

ZDRAVÉ LISTY

Zaujímají velkou plochu, proto je jejich větší napadení škůdci nebo chorobami většinou konečné. Uvnitř pěstované odrůdy ohrožují hlavně škůdci, jako je v teple se rychle šířící sviluška chmelová. Venkovní porosty ničí plíseň okurková. Udržet proto vzdušný porost a zvolit způsob zálivky, kdy minimalizujete ovlhčení listů, je rozhodující. Je třeba pečlivě sledovat zdravotní stav, a již při prvních náznacích napadení zasáhnout.

HNOJENÍ

Okurky patří k plodové zelenině, a proto potřebují místo vyhnojené organickými hnojivem, tedy velkou dávkou kompostu, nebo uleženým hnojem (lze samozřejmě využít i lyofilizované výrobky z obchodní sítě). V druhé polovině vegetace, kdy je už zásoba zčásti vyčerpána, jsou velmi vhodná kapalná hnojiva, která pomohou s výživou později založených plodů.

Co se osvědčuje u hadovek

Roubování

Roubování sazenic na tykev fíkolistou využívá silný kořenový systém této příbuzné rostliny. V teplém skleníku jsou nároky na okurky mimořádné, v omezeném prostoru jsou často postiženy fusariovým vadnutím, které se přenáší půdou. Roubování má tomuto problému předejít. Tyto speciální sazenice nabízejí profesionální zahradnictví, je třeba počítat s tím, že nabídka kultivarů je omezená. Protože jsou o dost dražší, vyplatí se hlavně pro malé domácí skleníky.

Ochrana před sluncem

Už v červnu je třeba instalovat stínění, okurky rostou rychle a o rozpálené sklo se listy popálí. Přímé slunce hadovkám nevyhovuje.

Včasné vyvazování

Nejčastěji se provádí navedením na motouz, který je upevněn u střešní konstrukce. Někdy se používají i sítě, ty se hodí v tom případě, kdy ve skleníku roste jediná řada okurek. Pokud máte dvě, mohou být instalovány jen u zadní řady.

Co se osvědčuje u polních salátovek

Termín výsevu

Není vhodné jej posouvat přes první dekádu května, v chladnějších polohách pomůže bílá netkaná textilie, která sazenice chrání až do nasazení květů.

Správný spon

Polní okurky potřebují dost místa, lépe než pravidelný spon se osvědčují řádky s širším meziřadím (25x100–120 cm). Hustý porost trpí více plísní a rychle degraduje, navíc neumožní průběžnou péči, hlavně řez.

Společné pěstování

Jako společník je vhodný kopr, lákající opylovače, či bazalka, která posiluje odolnost proti plísni. V počáteční fázi jara se pro okurky nechává místo mezi salátem a kedlubnami, protože po vysetí se vyvíjejí pomalu. V červnu se jarní plodiny sklidí a pak mají dost místa. Dobrou kombinací je i cibule sazečka, která má místo po stranách záhonu.

Co se osvědčuje u nakládaček

Pěstování na sítích

Umožní udržet dobrý stav listů, které lépe osychají po dešti, zálivkou nejsou naopak vůbec zasaženy. Je třeba ale počítat s poměrně velkou váhou zelené hmoty v sezoně a vybudovat dostatečně pevné rámy. Kromě polyetylenových speciálních sítí lze využít i plotovou drátěnku nebo kari sítě.

Krytí černou netkanou folií

Vylepší tepelné poměry chladnější půdy, urychlí i osychání listů po dešti, sbírané plody jsou čistší.

Zdroj: Časopis Receptář