Proč pěstovat na paletách?

Kreativní, ekologická a levná. To je technika pěstování okurek na paletách. Pomocí dřevěných konstrukcí si můžete vytvořit jak rozsáhlou, tak skromnější zahradu. Záleží pouze na vašem prostoru. Jsou také přenosné a vydrží několik sezón. V zimě je můžete uložit do sklepa nebo garáže, takže zahrada nebo balkón budou vypadat čistě.

Proč pěstovat okurky na paletách

Okurky jsou popínavé rostliny. Oproti běžnému má vertikální pěstování nesporné výhody. Dočkáte se zdravějších rostlin, díky tomu, že jsou lépe provětrávané. Nehrozí, že by se rozšířila plíseň či jiné choroby, protože listy lépe osychají a škůdců si rychleji všimnete. Listy totiž nejsou na sebe nahuštěné. Plody také nebudou znečištěné od hlíny a budou se lépe sklízet. Jakmile je okurka připravená ke konzumaci, visí krásně z rostliny směrem dolů. Pěstování „na stojáka" je navíc přehlednější a okurky se také lépe zavlažují. Obrovskou výhodou je fakt, že si zvýšíte výnos a kvalitu plodů. Sklizňové období je také delší. Okurky prostě milují, když se mohou pnout až do nebe.

Jak pěstovat okurky na paletách

Podstatou pěstování okurek na paletách je kvalitní konstrukce. Ta je cenově dostupná. Navíc se dá paleta sehnat v každém velkém i menším městě.

Co budete potřebovat na paletovou okurkovou zahradu?

Pro dokonalé pěstování okurek na paletách budete potřebovat paletu v dobrém stavu, dva dřevěné sloupky, provázek nebo drát, zeminu na pěstování okurek, truhlíky a sazenice okurek.

Jak vybrat paletu?

Paleta by neměla být ošetřena bromidem či nějakou jinou chemikálii, jež je zdraví škodlivá. Informace by vám měl poskytnou prodejce či výrobce. Na paletách je často vyražen znak ošetření. Hledejte palety s písmeny „HT“. Jakmile vidíte „MB“, byly palety ošetřeny zmíněným bromidem. Tyto palety nekupujte. Zkontrolujte si také, zda je paleta nepoškozená a desky jsou pevně přichycené. Dejte si také pozor na volné či trčící hřebíky.

Konstrukce na okurky

Jakmile budete mít paletu a dřevěné sloupky doma, můžete se pustit do stavby konstrukce. Paletu umístěte na šikmo tak, aby vytvořila pravoúhlý trojúhelník. Paleta vlastně tvoří přeponu trojúhelníku, sloupky a zem přilehlé odvěsny. Sloupky zakopejte do země a pomocí provázku nebo drátu na ně přivažte paletu. Ujistěte se, že je konstrukce pevná. Důvodem, proč se paleta ke sloupkům pouze přivazuje je ten, že se dá celá kostra mnohem lépe rozebrat a přesunout, než byste jednotlivé části šroubovali k sobě.

Jak vysadit okurky

Nyní stačí vysadit okurky do půdy nebo do truhlíku. Šlahouny okurky podle potřeby posouvejte po paletě, rostlina však bude během růstu hledat oporu sama. Okurky milují slunce a vlhkou úrodnou půdu. Nezapomeňte je tedy pravidelně zalévat.

Dvě zahrady v jednom

Pod paletou se vytvořil vzdušný prostor, který můžete využít k pěstování dalších plodin jako je salát, ředkvičky nebo špenát. Jednoduše ty rostliny, kterým nevadí stín či polostín.

Zdroj: growfoodguide.com, lovelygreens.com