Málokdo ví, že předchůdci tolik oblíbených okurek rostli na svazích Himalájí (tedy v oblasti severní Indie a jižní Číny). Jejich životaschopnost byla tak veliká, že se udržely až do nadmořské výšky 2000 metrů. Indové tuto zeleninu odjakživa milovali a jedli jí coby lék na různé neduhy.

Okurkou se léčila lupénka, otoky nebo vyšší cukr v krvi. Když se pak tato zelenina objevila v Evropě, potažmo v Čechách, získala spoustu obdivovatelů. Okurky se pěstovaly v klášterních zahradách a jejich semena se dávaly na lžičku medu a používaly jako lék proti kašli…

Jednu dobu se o nich tradovalo, že jsou přírodním lékem proti moru. Bohužel, šlo o omyl. Dnes se okurky baští o sto šest. Jsou osvěžující, nízkokalorické a oblíbili si je hlavně „dietáři“.

Autorka videa Petra zahradničí vám poradí, jak vyvazovat okurky. Více na kanále YouTube.com.

Zdroj: Youtube

Hodně místa, větší úroda

Okurky jsou zkrátka fajn… Pokud si je nechcete kupovat, můžete je pěstovat na terase či balkóně. I když jde o poměrně odolnou zeleninu, má svoje požadavky. Okurky jsou poměrně svobodomyslné rostliny a potřebují ke svému životu dostatek prostoru.

Proto je nikdy nesázejte nahusto a dopřejte jim spoustu centimetrů půdy navíc. Odborníci doporučují zeleninu zasadit do nádoby o rozměru 50 x 50 centimetrů, ale jen po dvou. Platí totiž zásada, že čím více bude mít okurka místa, tím lépe bude plodit.

Vhodné na výsadbu jsou i samozavlažovací květináče. Pokud ale sazenici „dáte do hlíny“, nezapomeňte k ní zapíchnout i bambusovou tyč, aby se popínavá okurka měla o co zaháknout.

Výživa a ochrana

Aby vaše okurka dobře rostla, potřebuje mít dostatek výživy. Kromě kupovaných hnojiv můžete vyzkoušet i „domácí výrobu“ ze cibulových slupek. Zbytky této aromatické zeleniny jsou na okurky jako dělané, protože obsahují velké množství vitaminů a stopových prvků, které rostlinka potřebuje.

Zároveň ale mají antibakteriální a protiplísňové účinky, které okurku ochrání před případnými škůdci a plísněmi. Jak můžete cibulovou kúru připravit? Stačí, když namočíte 200 g cibulových slupek v 1 kbelíku vody. Po třech dnech roztok přeceďte a smíchejte s vodou v poměru 1 : 1. Směs používejte jako zálivku.

Vydatná zálivka

Přestože jsou okurky poměrně žíznivé, jsou velice citlivé na jakékoliv přelití. Proto u nich platí zásada: zalévat méně často, ale hodně důkladně! V praxi to znamená, že jednou týdně vezmete konev a pořádně prolijete své „okurkoviště“. Podle znalců by měla být zálivka tak vydatná, aby pronikla 10 – 20 centimetrů pod povrch.

Související články

Zdroje: www.vseprorostliny.cz, https://www.kudyznudy.cz