Pěstování nádherných orchidejí se většinou bojíme, i když je to naprosto zbytečné. Jsou totiž poměrně odolné, mají jen málo vážných problémů a mnohé z nich rostou v pokojovém prostředí poměrně snadno. Než si koupíte svou první rostlinu, pomůže vám, když se o běžných problémech s orchidejemi dozvíte něco víc. Orchideje jsou poměrně nenáročné, ale přece jen musíme určité zásady dodržovat. Například pokud dojde ke změně teploty v jejím prostředí nebo pokud rostlinu přemístíte z jednoho parapetu na druhý, může se vám „odvděčit“ mnoha problémy. Většinu běžných problémů s orchidejemi lze naštěstí rychle diagnostikovat a snadno odstranit.

Hnědé špičky listů

Hnědé špičky listů se objevují zejména tehdy, když věnujete květině nedostatečnou péči. Většinou se jedná o přehnojení nebo použití příliš silného hnojiva, které může spálit kořenový systém orchideje. Hnědým špičkám listů předejdete hlavně správnou výživou květiny. Vhodná jsou hnojiva ve spreji, která nevyžadují žádné odměřování ani míchání. Orchidej stačí jen postříkat.

Pokud jste tedy milovníkem těchto pestrobarevných krásek, nebojte se. Stačí jen květinu pozorovat a reagovat na to, co nám „říká“. Málokterý problém, snad jedině kromě hniloby kořenů, je neodstranitelný.

Opadávání listů

Vadnoucí květina rovná se květina, která žádá o pomoc. Nejinak je tomu i u orchidejí. Pokud jim začnou opadávat listy, vaše rostlina pravděpodobně trpí hnilobou kořenů. Důvodem je nejspíše přílišné zalévání nebo použití směsi pro květináče, která zadržuje příliš mnoho vody. Přelévání totiž může ovlivnit kořenový systém orchideje a způsobit jeho rozklad.

Pokud tento problém zaznamenáte, je potřeba orchidej přesadit do dobře propustné zeminy a ideálně do květináče s mnoha drenážními otvory, aby bylo umožněno větrání kořenů. Dobré je i posílit kořeny nějakým vhodným hnojivem.

Zasychající poupata

Vyvíjející se poupata jsou pravděpodobně nejchoulostivější částí orchidejí a řada různých stresových faktorů může způsobit jejich vadnutí, zasychání nebo předčasné opadávání. Většinou všichni netrpělivě čekáme, až se u našich orchidejí objeví známky blížícího se květu. Ale asi každý zažil, když se místo rozkvětu poupě najednou scvrkne a odpadne. Jedním z nejnáchylnějších druhů je orchidej Phalaenopsis. Ta trpí tzv. výbuchem poupat nejvíce. Co dělat?

Nejčastější příčinou je náhlá změna prostředí způsobená sezónními změnami, ale někdy to může být i průvan nebo nedostatek slunečního světla. Poupata orchidejí nevykvetou bez dostatečného množství světla. Ujistěte se proto, že orchidej není vystavena suchému nebo horkému vzduchu z topení. Zejména v zimních měsících je snadné přehlédnout, že topný systém může vést k suchému prostředí, které může orchideji způsobit potíže.

Skvrnité květy

Skvrnité květy se obvykle vyskytují na světlých, tedy bílých, žlutých nebo zelených květech. Nejčastější příčinou bývá botrytida, houbová infekce, která postihuje mnoho druhů rostlin. Nejvíce ji trpí Phalaenopsis a Cattleya, i když se mohou nakazit všechny druhy.

Skvrny na květech se mohou objevit během chladných a vlhkých zimních období. Důležité je uchovávat orchidej v dobře větrané místnosti, a pokud je již napadena, odstraňte květy, na kterých se objevují skvrny, a použijte na rostlinu šetrný fungicid, který plíseň zahubí.

Plisované listy

Většina orchidejí patří mezi tropické druhy rostlin. Mají rády dostatek vzdušné vlhkosti, zejména v době růstu nových listů, stonků nebo poupat. Plisované listy jsou téměř vždy způsobeny nízkou vzdušnou vlhkostí nebo nedůslednou zálivkou. Když se na listech vaší orchideje objeví záhyby, je to znamení, že něco není v pořádku. Plisované nebo zmačkané listy se nejčastěji vyskytují u orchidejí rodu Miltoniopsis a jejich hybridů, protože mají přirozeně tenké listy, ale náchylné jsou i jiné běžné druhy orchidejí. Plisované listy jsou jen kosmetickým problémem, který neovlivňuje schopnost orchideje růst a kvést. Měli byste si pořídit zvlhčovač vzduchu. Díky němu pak budou nové listy zdravé, hladké a bez záhybů.

Zdroje: www.amazevegegarden.com, www.nasezahrada.com, www.gardeningknowhow.com