První chybou je příliš brzké vysazování rajčat. Při výsadbě musíme zohlednit aktuální vývoj počasí. Stačí přízemní mrazíky, a s rajčaty je amen. Proto se jejich venkovní výsadba doporučuje až v polovině května. Rostlinky musí přijímat z půdy fosfor, což se jim při nízkých teplotách nedaří. Nedostatek tohoto prvku může rostlinu zabít. Promrzání půdy můžeme zamezit zamulčováním záhonu.

S obdobím sázení souvisí i hniloba květu, která se může na rostlince vyskytnout. Projevuje se tmavou skvrnou na plodech, která se může změnit až na černou. Příčinou tohoto viditelného poškození je nedostatek dalšího důležitého prvku, vápníku. Stejně jako při nedostatku fosforu, i hnilobě zabráníte zasazením rostlinky ve správný čas. Při prevenci či při výskytu prvních známek hniloby můžete na list rajčat vápník přímo aplikovat.

Důležitá je taky pravidelná a bohatá zálivka. Nesmí se totiž stát, že kořeny rostliny proschnou. Pokud budete rostliny pravidelně zavlažovat, předejdete mimo jiné růstovým prasklinkám. Ty by samy o sobě nevadily, ale často se stávají vstupní branou pro bakterie a houby, což je ve finále pro plod osudové. Opak je ale také škodlivý, takže se nesnažte rajčata ani přelívat. Pomoct může vhodně zvolený mulč, který udrží tolik potřebnou závlahu na místě, kde je potřeba. Při nadměrné vlhkosti může také dojít k hnilobě plodu. Té zamezíte mimo jiné ukotvením rajčat k tyčím, nebudou se tak dotýkat vlhké země a pravděpodobnost hnití se tak zmenší.

Skvrny se na rajčatech mohou objevit i ze zcela jiných důvodů. Můžete je najít, pokud rostlinku vystavíte přílišnému slunci. Pokud se tak stane, tak to může způsobit poškození rostlinné tkáně. Viditelně se to na plodech projeví bílou či žlutou skvrnou. Rostlince pomůžete úplně jednoduše, přemístěte ji do polostínu, či ji zastiňte.

Další viditelná vada na rajčatech je deformace. Ta se týká hlavně děr a jizev. Jednotlivé rajčata taky mohou srůst dohromady nebo se na nich mohou vytvořit různorodé výrůstky. K těmto poškozením dochází hlavně u odrůd s většími plody. Příčinou může být studené počasí či vysoká hladina dusíku. Zase a znovu jsme u zásady nepěstování rajčat příliš brzy. Pokud se vám i tak plody deformují, vyměňte je za menší odrůdy, u kterých je problém méně častý.

Pozor byste si měli také dát na přílišné používání herbicidů, například pro kontrolu plevele. Pokud je budete rozstřikovat blízko rostlinek, můžete způsobit až jejich úplné odumření. V lepším případě se může zpomalit dozrání sklizně či může dojít k deformaci nebo nepravidelné změně tvaru plodu. Rada zní, udržovat herbicidy od rajčat co nejdále. Obecně je také lepší používat přírodní metody a herbicidům se vyhýbat. Mnohdy totiž dělají více škody než užitku.

Stačí dodržovat těchto pár jednoduchých rad a pak se jen těšit z bohaté sklizně šťavnatých rajčat.