tabák

Pěstování tabáku: výsev, sklizeň, sušení a fermentace tabákových listů

Tabák je zajímavá a všestranná rostlina, i když se využívá hlavně jako kuřivo. Na zahradě si můžete vypěstovat vlastní tabákové listy a poté je na ní slavnostně okusit.

Tabák (Nicotiana) je lilkovitá rostlina pocházející převážně z Ameriky. Rod čítá asi 65 druhů. Jméno získala po alkaloidu nikotinu, který je obsažen v listech.

Všestranný tabák

Kromě nikotinu obsahují některé druhy tabáku i jiné, průmyslově využívané látky. Patří mezi ně například chlorofyl, anabasin, kyseliny jablečná a citronová. Květy druhů Nicotiana affinis a Nicotiana sanderae se díky vůni používají v kosmetickém průmyslu, z rostlinných stvolů tabáku se získává celulóza, ze semen se pak lisuje olej, který je základní bází pro výrobu laků a fermeží.

Cesta kuřiva do Evropy

Jako kuřivo se pro tabákový průmysl používají zejména tabák viržinský (Nicotiana tabacum) a tabák selský (Nicotiana rustica). Spolu s objevením Ameriky roku 1492 se tabák začal pozvolna rozšiřovat i do ostatních částí světa. Dávno před Kolumbem jej ale žvýkali, šňupali a kouřili původní obyvatelé Ameriky. Do českých zemí se tabák dostal až koncem 16. století za vlády císaře Rudolfa, který byl nejen mecenášem umění, ale i milovníkem všech novinek. Stejně jako všechno nové, i tabák byl nejprve výsadou pouze bohatých, pozvolně se ale užívání i pěstování tabáku rozšiřovalo i mezi lid. V jeho pěstování na větší ploše se u nás pokračovalo až do roku 1994.

Tabák selský (Nicotiana rustica)Tabák selský (Nicotiana rustica)Autor: Archiv ireceptar.cz

Pěstování tabáku

Pěstování tabáku pro vlastní potřebu je zcela legální a vyzkoušet si je může každý. Pro naše podmínky se doporučuje vsadit spíše na tabák selský, který je oproti tabáku viržinskému méně náročný.

Výsev semen a předpěstování sazenic

  • Semínka tabáku musíme předpěstovat za oknem nebo v pařeništi, vysejeme je tedy v období od konce února do konce března.
  • Semena zasypeme jen velmi malou vrstvou prosetého substrátu, případně je nezasypáváme vůbec, klíčí stejně dobře i na světle.
  • Výsev by neměl být hustý, aby se nešířily houbové choroby.
  • V průběhu předpěstování musíme vzešlé semenáčky přepíchat a rozsázet je do samostatných květináčků, aby před výsadbou ven dobře narostly a zmohutněly.
  • Na venkovní stanoviště vysadíme tabák až ve chvíli, kdy pomine nebezpečí pozdních mrazíků.
  • Protože jsou to poměrně statné rostliny, počítáme i s dostatečným rozestupem a sazenice sázíme nejlépe do řádků, do trojsponu s minimální vzdáleností 50 cm od sebe.

Péče v průběhu sezóny

  • Obecně platí, že všechny druhy tabáku vyžadují plně osluněné stanoviště a lehčí záhřevnou půdu.
  • V průběhu vegetace pamatujeme na pravidelné kypření a na zálivku.
  • Pokud chceme kromě kuriozity zkusit i vlastní sklizeň kvalitních listů, bude zejména u selského tabáku vhodnější odstranit květní stvoly. Není to ovšem podmínkou.

Sušení tabákových listůSušení tabákových listůAutor: Archiv ireceptar.cz

Pokud rostliny napadne savý hmyz, protože v žádném případě nemůžeme přistoupit na chemický způsob likvidace. Zakročit ale musíme, a to ihned, jakmile zjistíme výskyt škůdce. Tabák si může pomoci sám a na odstranění nezvaného škůdce dobře zabírá koncentrovaný postřik odvarem z tabákových listů.

Sklizeň a sušení listů

Listy jsou připraveny ke sklizni ve chvíli, kdy přirozeně ztrácejí zelenou barvu a začínají žloutnout. Sklízíme je opatrným odlamováním od rostliny v průběhu slunného dne, kdy jsou úplně suché. Pro sušení volíme jen pěkné, čisté a zdravé listy, které musíme dobře usušit na suchém a teplém místě. Ideální je vzdušná půda nebo podobný prostor. Listy sušíme navlečené jednotlivě na tenkém provázku. Poté, co list důkladně proschne, nastává fermentace. U virginského tabáku není fermentace nutná, na druhé straně ale zajistí redukci nikotinu obsaženého v listech a požadovanou chuť.

Fermentace tabáku

Fermentace představuje chemický proces, při kterém dochází v listech k mnoha procesům a přeměnám. V podstatě spočívá v tom, že suché listy opětovně zvlhčíme – jemně, pouze nad párou, a po určitou dobu je necháme na teplém místě v uzavřených sklenicích bez nebo pouze s minimálním přístupem vzduchu. Fermentační teplota by měla být okolo 30 °C. Z vlhkých listů ještě před začátkem procesu vyřízneme silnou středovou žilnatinu. Návodů na přesný postup je možné najít celou řadu.
Posledním krokem je nařezání nebo rozdrcení listů, které zcela suché skladujeme na temném a suchém místě v uzavřených sklenicích.

Akční letáky