obrázek z archivu ireceptar.cz

Pěstujte cibuli mnoha chutí i barev

Cibule překvapuje svou rozmanitostí. Můžete si vypěstovat odrůdu jemnou, nasládlou, ostrou, krásně barevnou… Jenže ne každé se pod českým nebem daří. Kterou si vybrat a jaké zásady a cibulové fígle dodržovat, abyste sklidili skvělou úrodu? Cibule by měla být v zemi do konce března, proto čtěte a vybírejte!

Můžete si založit třeba jen malý záhonek. Vlastní čerstvá cibule má říz, a především si můžete vybrat z mnoha odrůd podle chuti, různě barevné. Ale je třeba přitom respektovat jednu skutečnost. Cibule je velmi citlivá na délku dne. Existují cibule dlouhodenní a cibule krátkodenní:

Dlouhodenní cibule jsou přizpůsobené našim klimatickým podmínkám a tvoří kvalitní cibule při délce dne 14–16 hodin.

Krátkodenní odrůdy potřebují k tvorbě cibule délku dne kolem 12 hodin a proto na naše podmínky dlouhého dne často reagují tím, že tvoří drobné, předčasně zrající cibule a často vybíhají do květu. 

Pozor také na odrůdy salátových cibulí, přizpůsobené pěstování na jihu Itálie, Španělska či Řecka. Mohou, ale také nemusí být vhodné pro naše podmínky.

Několik rad pro ty, kterým se pěstování cibule nedaří: 

  • Vyberte pozemek, který je po celý den vystaven přímému slunci, cibule nesnáší zastínění.
  • Vysejte příště cibuli brzy na jaře, v zemi by měla být nejpozději na konci března.
  • Zalévejte pravidelně menšími dávkami vody. Cibule má mělký kořenový systém, potřebuje pravidelnou závlahu
  • Pravidelně přihnojujte, cibule potřebuje dostatek přístupných živin v půdě.
  • Ve vlhkých letech nezapomeňte na ochranu proti plísni cibulové.

Vyberte si svoji odrůdu

Z obřích salátových cibulí jsou osvědčené odrůdy Globo (žlutá) a Blanco duro (bílá). Tyto cibule jsou mírnější chuti, obsahují méně siličnatých látek a oceníte je, pokud vám ostrá cibule nevyhovuje. Všechna plus mají však i druhou stránku – u těchto cibulí je to nízká skladovatelnost. K tomu, aby salátové cibule dorostly obřích rozměrů, potřebují dlouhou vegetační dobu. Na rozdíl od běžných cibulí nezalamují nať počátkem srpna, ale pokračují ve vegetaci do podzimu.

Tip: Účinným receptem, jak získat velké cibule, je „natažení“ jejich vegetace do jarních měsíců a předpěstování sadby podobně, jako je to běžné u pórku.
Vysejte semínka do skleníčku nebo za okno již v polovině února, nejdéle počátkem března, a na záhon je vysaďte koncem dubna.
Tak se téměř určitě dočkáte obřích cibulí.

OWA_1.jpgOWA_1.jpgAutor: Archiv ireceptar.cz

Oblibu si získává oválná cibule. Její tvar oceníte v kuchyni, umožňuje snadnou práci při krájení. Cibule odrůdy Owa se nejen dobře krájí, ale má i příjemně nasládlou chuť. Opět je tu ovšem i malé mínus – kratší skladovatelnost a nižší výnos.

Pro vás, kteří vyžadujete dobře skladovatelné cibule a potrpíte si na ostrou cibulovou chuť i aroma, je na trhu osvědčená plochá odrůda Štutgardská a kulaté odrůdy Alice a Všetana. Výbornou skladovatelnost má rovněž odrůda Dagmar, soudkovitý typ s hnědou slupkou a dobře zataženým krčkem cibule. I v běžných podmínkách je výborně skladovatelná až do jara.

CIBULE_KARMEN.jpgCIBULE_KARMEN.jpgAutor: Archiv ireceptar.cz

Chcete pestrý, barevný salát, ozdobit pečené brambory, maso...? Odrůda Karmen vám barevná přání splní dokonale. Patří ke světové špičce v intenzitě červené barvy. A navíc je stoprocentně přizpůsobená našim podmínkám.

AUGUSTA_10003.jpgAUGUSTA_10003.jpgAutor: Archiv ireceptar.cz

Ozimé cibule pěstované z výsevů  jsou alternativou cibule sazečky. Lze je sklízet už koncem června a v červenci. Navíc brzy zjara poskytnou zelenou nať. Podmínkou úspěchu je výsev ve druhé polovině srpna. Pro dobré přezimování musí rostlina do zimy narůst v kořenovém krčku do síly tužky. Vyzkoušejte odrůdu Hiberna či Augusta.

Pro Receptář Peter Gajdoštin, foto archiv autora

Akční letáky