Zdroje: balconygardenweb.com, www.envic.cz

PET lahve jsou skvělé květináče

Máte málo místa, ale rádi byste tolik zeleně, kolik je jen možné? Vyrobte si jednoduše závěsné nádoby na pěstování z PET lahve. Když vám budou rostliny prosperovat, ani plastovou láhev neuvidíte, celá krásně obroste a změní se ve vodopád zeleně. Díky pevnému materiálu, který se však dá jednoduše upravit, jsou PET lahve všech velikostí vynikajícími květináči, které můžete upotřebit v domácnosti i venku.

Průsvitnost stěn je často výhodou, na druhou stranu to není vyloženě krásná podívaná. Pokud máte květináče obnažené a pohled na plast vás uráží, vězte, že i s tím si lehce poradíte. Vhodná barva nebo sprej vás překvapí skvělým výsledkem, zvláště matné povrchy vypadají velmi přirozeně.

Bylinkové i zeleninové vertikální záhony

Výroba nádoby k zavěšení vhodná k osázení mátou je docela jednoduchá. Jde v podstatě o vertikální pěstování, které nabývá na popularitě z mnoha důvodů. Ve světě se především začíná prosazovat vertikální pěstování v živném roztoku, které zabírá minimum prostoru a nepotřebujete k němu ani substrát. Celé takové pěstování spočívá v jednoduché konstrukci, kterou si můžete pořídit nebo vyrobit. Důležitý je nejen živný roztok, ale také jeho cirkulace pěstební „věží“. Vypadá to zhruba takto.

PET láhev jako dělaná pro mátu

V malém a za použití substrátu si můžete vyrobit nádobu k osázení jen z obyčejné PET lahve. Postup výroby pro vás názorně zpracoval autor z kanálu Garden Yard. Uvidíte také, jak vypadá závěsná nádoba osázená mátou za několik týdnů. Z PET lahve připomínající ježka, se zanedlouho stane zelení bující závěsná zahrádka, ze které můžete průběžně sklízet celou sezonu. Díky samozavlažování, které lze snadno regulovat kapačkou, budete mít i dobrou kontrolu nad zálivkou, což je v případě žíznivé máty skvělé.

Zdroj: Youtube

Stejným způsobem můžete určitě pěstovat meduňku, bazalku, ale i mnohé další bylinky. U těch bude ale lepší použít malé sazenice, respektive větvičky, které už mají kořínky. Máta je totiž známá tím, jak velmi dobře a rychle ve vlhké půdě koření, zatímco další bylinky nebývají tolik žíznivé a zakořenění můžete lépe sledovat ve sklenici. Případně si můžete sazeničky pořídit.

Související články