Někdo si s PET lahvemi sestaví na zahradě skleník, ale my se do žádných větších akcí pouštět dnes nebudeme. Vytvoříme si několik menších vychytávek, které se na zahradě rozhodně budou hodit.

Pokud by vás i přesto skleník z PETek zajímal, postup naleznete v tomto článku:

Krmítko pro ptáky

Otočte PET lahev víčkem dolů, po stranách u dna proti sobě udělejte dva otvory, kterými prostrčte kus provázku (sílu odhadněte dle velikosti lahve). V části nad víčkem následně vytvořte proti sobě též dva otvory, kudy prostrčíte vařečku nebo plastovou lžíci (např. zbytek po grilování). Dejte pozor na velikost dírky u plochy lžíce! Pokud bude moc velká, zrní se z lahve bude bezhlavě sypat ven. Raději udělejte malinkou a postupně zvětšujte. Nakonec do PETky nasypte slunečnici nebo cokoliv, co pro opeřence máte nachystané, a zavěste.

Miniskleníky

Spodní část lahve se odstraní, plastové víčko taktéž, zbývající částí se na záhonku přikryjí malé sazeničky a rázem vznikne miniskleník! Jednoduše rostlinku přikryjte připravenou PETkou hrdlem vzhůru. Výhody této vychytávky jsou skvělé, protože přes den, kdy mžouráme proti sluníčku, můžete skleník odstranit, aby rostlina nasávala teplo a přijímala sluneční paprsky. Navečer, když se opět chystá na výrazné ochlazení, sazeničky zase překryjte.

Závěsné truhlíky na salát či okrasné rostliny

Pěstování salátu a dalších dobrot jste už vzdali, protože vám je vždycky sežrali plzáci? Zkuste si vyrobit jednoduché závěsné truhlíky, kam se lezoucí příšery nedostanou. Položte si PETku na stůl a ostrým nožem vyřízněte ideální velikost otvoru, naplňte hlínou a hurá do pěstování! Hotový truhlík zavěste na určené místo. Nemusíte vysadit jen saláty, zkuste třeba ředkvičky nebo okrasné rostliny.

Kořenová závlaha

Jednoduchým fíglem dostanete vodu přímo ke kořenům rostlin, voda se bude dávkovat pomalu přesně tak, jak je to nejvhodnější.

K výrobě vám bude stačit PET lahev a jednoduchý pracovní nástroj, který slouží k propichování dírek (šídlo). Do PET lahve si šídlem vytvořte dírky, poté lahev zahrabejte do země tak, aby koukalo jen hrdlo. Tento typ závlahy je vhodný zejména k rostlinám, které mají hlubší kořeny.

Barel s vodou přežije zimu bez úhony

V zimě se vyskytuje sem tam problém se zamrzáním a následným praskáním barelů na vodu, jezírek, apod. Aby se taková věc nestávala, stačí využít pár PET lahví. Lahve naplňte vodou tak, aby byly zčásti ponořené, při mazech bude mráz zužovat a stlačovat PETky a nerozthne plastový barel či jezírko.

Zdroje: www.prozeny.cz, bydlimeutulne.cz, adbz.cz