Zdroje: www.ceske-navody.net, chalupari-zahradkari.cz

Přilepšete petúniím domácími hnojivy

Petúnie jsou krásné jen když dobře narostou a bohatě kvetou. Samozřejmě přihnojování není jediným trikem, jak docílit pěkného vzhledu rostliny, nicméně je to oblíbený způsob, kterým dodáte petúniím živiny. Jak připravit to nejlepší domácí hnojivo, po kterém petúnie pokvetou jedna radost?

Mezi zahrádkáři se na výrobu domácích hnojiv používají mnohé suroviny, které patrně už máte doma. Rozhodně mezi takové ingredience patří i ovesné vločky nebo pivo. Proč zrovna tyto dvě běžné potraviny?

Hnojivo na petúnie z ovesných vloček

Ovesné vločky obsahují nejen vitamíny, ale také minerály, které každá rostlina nutně potřebuje. Ve vločkách jsou vápník, draslík, fosfor, železo, zinek, hořčík, mangan i měď.
Stejně jako další oblíbená hnojiva i ovesné vločky je možné jen rozemlít a zapravit do půdy v blízkosti rostliny. Nebo si můžete jednoduše připravit hnojivo.

Domácí hnojivo z ovesných vloček můžete připravit několika způsoby. Na nejjednodušší z nich budete potřebovat půl hrnku vloček a zhruba litr vody. Dobře směs promíchejte a nechejte odstát dva dny. Sceďte vodu z vloček a rozřeďte vodou v poměru 1:2.

Pokud by vám bylo vyhozených vloček líto, můžete je také rozmixovat a ve vodě nechat. Nezapomeňte však vždy ředit.

Petúnie milují i pivní hnojivo

Dalším báječným hnojivem je pivo. Může vám být samozřejmě líto pivo použít, ale pokud máte blízko hospůdku nebo restauraci, zeptejte se, zdali by vám nedali pivní splašky. Na výrobu hnojiva budete potřebovat jen půllitr zvětralého piva, který naředíte pěti litry nejlépe dešťové nebo odstáté vody. Hnojivo je k okamžitému použití a petúnie jím můžete zalévat každý týden. Rostlinám přilepšíte díky obsahu železa, hořčíku, zinku i vitamínů skupiny B.

Související články