Zdroje: adbz.cz, vychytavkov.cz

Krásné a něžné petúnie

Petúnie se u nás objevily před několika dekádami a staly se stejně populárními ozdobami balkonů a oken jako dobře známé tradiční muškáty. Péče o petúnie není nijak náročná a zvládne ji každý, ale aby byly závěsné koše a truhlíky skutečnou plejádou barevných květů, budete potřebovat ještě něco navíc. Ideální stanoviště, dobrou zálivku a hnojivo, které petúnie milují. Pokud tato tři pravidla dodržíte, budete se moci pyšnit rozkvetlým vodopádem květů petúnií celé léto.

Kupované hnojivo na petúnie má řadu nevýhod

Zkušení pěstitelé sázejí na vápenatý ledek. Koupíte ho pod názvem norský nebo vápenatý ledek či dusičnan vápenatý. K výrobě budete potřebovat jen odstátou vodu a koupený vápenatý ledek. Poměr obou surovin je jednoduše zapamatovatelný. Na 1 litr budete potřebovat 1 gram ledku. Toto hnojivo je však vhodné používat k petúniím jen po malých lžičkách a vždy až po vydatném prolití zeminy. Jedině tak předejte popálení kořínků rostlin. Proto napřed petúnie hojně zalijte pod list a až pak aplikujte.

Vápenatý ledek má však také nevýhody. Nejmenší balení mívají okolo 3 kg. Jde sice o levnou surovinu, nicméně ji budete dlouho někde skladovat. Hodí se pro hnojení ovoce, zeleniny i okrasných rostlin, kromě těch, které preferují kyselé půdy. Hnojivo lze použít i na list a obecně jde o látku, kterou v zahradě využijete.

Nicméně je to také látka, která může při nesprávném použití poškodit oči nebo pokožku těla, vždy tedy při manipulaci s ním používejte ochranné prostředky. K této chemikálii by se rozhodně neměly nikdy dostat děti!

Jaká přírodní hnojiva petúnie milují?

Pokud vás víc zajímají přírodní, méně agresivní, a přesto funkční hnojivo, pak můžete vyzkoušet droždí nebo kopřivy. Jejich použití je jednoduché, osvědčené. Droždí stojí pár korun a kopřivy jsou zcela zadarmo. Jak na to?

Jícha z kopřiv

Jíchu z kopřiv čili kopřivový zákvas připravíte v nádobě, do které nasypete nahrubo nasekané nebo jen nastříhané kopřivy a vše zalijete vodou, aby byla zeleň zcela ponořená. Nádobu postavte do odlehlého kouta. Občas kvasící obsah zamíchejte. Zhruba za dva týdny, kdy se skončí všechny kvasné procesy, jíchu slijte a 100% přírodní hnojivo je připraveno k použití.

Rychlý výluh z kopřiv

Méně účinný, ale také vhodný je 24 hodinový výluh z kopřiv. Zhruba půl kila kopřiv zalijte 10 litry vody, nechejte celý den louhovat, sceďte a používejte namísto zálivky. K jedné rostlině totiž můžete nalít až půl litru tohoto jednoduchého bleskového hnojiva.

Hnojivo z droždí

Také použití droždí je velmi prosté. Do 10 litrové nádoby nalijte zhruba 10 cm vody. Přidejte 2 lžíce cukru a balíček čerstvého nebo sušeného droždí. Nechejte dvě hodiny odstát a kvasit na teplém místě či přímo na sluníčku. Pak doplňte vodu do 10 l a používejte jako zálivku.

Související články