Zdroje: vychytavkov.cz, www.jaksiudelat.cz

Petúniím a muškátům dodají živiny i domácí hnojiva

Jak dodat živiny petúniím a muškátům bez nákupu průmyslově vyráběných hnojiv? Jednoduše! Spoustu vhodných surovin máte už doma v kuchyni, jiné v okolí vašeho domu. Co a jak použít, aby petúnie nádherně kvetly? Jednoduchá hnojiva připravíte z kopřiv, droždí, mléka či bramborových slupek. Všechna použijete formou zálivky, a to nejlépe okamžitě.

Pelargonie i petúnie ocení hnojivo z droždí

Jedním z nejoblíbenějších domácích přírodních hnojiv je droždí. Stačí jej rozmíchat ve vodě s cukrem, nechat dvě hodiny vzkypět a použít jako zálivku. Pokud nemáte droždí doma, malý balíček sušeného či čerstvého droždí koupíte za pár korun a jeden desetigramový sáček vám postačí na 10 litrů tekutého hnojiva, které můžete přímo použít jako zálivku. Co je tedy potřeba?

V 10 litrech vlažné vody rozmíchejte balíček droždí, tj. 10 g, a předejte dvě lžičky cukru. Nechejte odstát na teplém místě zhruba dvě hodiny a hned používejte.

Kopřivy svědčí petúniím i dalším květinám

Kopřivový zákvas je bezvadná věc a mezi zahrádkáři dobře známá, jenže na takovou jíchu budete chvíli čekat, a navíc kvasící kopřivy musíte umístit někam mimo do závětří. Pro rychlé použití si připravte jen výluh z kopřiv, který bude hotový druhý den. Na jeho přípravu budete potřebovat 10 litrů vody a zhruba půl kila čerstvých nahrubo nasekaných kopřiv. Kopřivy nechejte ve vodě do druhého dne, odstraňte rostlinné části a používejte rovnou k zalévání.

Hnojiva pro petúnie a muškáty s vápníkem

Aby petúnie a muškáty pěkně kvetly, potřebují také vápník a hořčík. Teoreticky můžete mít takové hnojivo po každém vaření brambor, ale to byste nesměli používat sůl. Prakticky je lepší nechat si slupky z brambor, které jste okrájeli škrabkou, a udělat z nich vývar. Po vychladnutí je možné tekutinu okamžitě použití.

Extra tip

V čem ještě najdete vápník? Samozřejmě také v mléce. I ředěné mléko se používá k přihnojování, případně také syrovátka. Do 5 litrů vody přilejte 1 litr mléka a ihned spotřebujte jako zálivku.

Související články